Prentenboeken

Kleine ijsbeer, een ijsbeer in de tropen – Hans de Beer

Dit jaar is het prentenboek van Geef een prentenboek cadeau weer een hele mooie: een boek dat 36 jaar verscheen en nog steeds actueel is – sterker nog: actueler dan ooit!

Hans de Beer vertelde in de update van De grote vriendelijke Podcast dat Een ijsbeer in de tropen zijn afstudeerproject was, maar dat hij lang heeft moeten leuren bij uitgevers om het uitgegeven te krijgen. Uiteindelijk verscheen het voor het eerst in Zwitserland onder de titel Kleiner Eisbär, wohin färst du? In Nederland verscheen de vertaling bij De vier windstreken.

Het verhaal over Lars de ijsbeer die opeens op een klein eilandje van ijs wakker wordt en naar Afrika zwemt is helaas actueler dan ooit. Ook in 1987 hadden we een klimaatprobleem, maar er was nog weinig aandacht voor. Tegenwoordig weet ieder kind dat er bedreigde diersoorten zijn die hun leefgebied zien verdwijnen, en daarvan is de ijsbeer er ook een.

De illustraties van Hans de Beer zijn zo mooi: dromerig, lief en tegelijk duidelijk en zonder teveel tierelantijnen. Op elke plaat is veel te zien en je kunt kinderen samen laten ontdekken wat de verschillen zijn tussen het poolgebied en de tropen (de kleuren! de planten! de dieren!) Overbodig om te zeggen dat er prachtige lessen gegeven kunnen worden met dit boek. Ik weet dat mijn collega Jenne, die natuuronderwijs geeft, het boek elk jaar gebruikt in zijn colleges. Het verbinden van de wereldoriëntatievakken met taal en lezen is zó wezenlijk belangrijk om de wereld beter te begrijpen en tegelijk te genieten van mooie verhalen. Hier vind je zelfs ook nog een mooie lesbrief! Speel bijvoorbeeld ijsschotstikkertje of lees het boek voor in een andere taal.

En nu vergeet ik nog het belangrijkste: dit boek ligt NU in de winkel voor maar €2,99! Ga hem halen en doe er ook een cadeau aan je leerkracht, mentor, studiegenoot, vriend, vriendin of een van de goede doelen waar de boekhandels boeken aan doneren. Boekhandel Van der Velde in Groningen heeft als goed doel bijvoorbeeld stichting de Vrolijkheid, dat kunstprojecten organiseert met en voor kinderen en jongeren van verschillende AZC’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s