Zelf lezen

Struikmeisje – Tineke Honingh


“‘Alles wat ik van iemand zie, zie ik als een puzzelstukje. En als ik genoeg stukjes heb, kan ik het hele plaatje zien.’”

Erie zit graag in de struiken. Dan kan ze ongemerkt mensen observeren, zodat ze de mens kan snappen voordat ze er oog in oog mee staat. Daar wordt ze namelijk heel zenuwachtig van. Een diertje in haar buik gaat dan heel hard kriebelen. Liever blijft ze onzichtbaar.

Bas ziet Erie in de struiken. Daarom noemt hij haar Struikmeisje. Erie snapt eerst ook niks van Bas. Hij zit in een rolstoel; daar kijkt ze dan maar naar, want dat begrijpt ze wel. Bas verveelt zich en besluit dan maar om het gekke Struikmeisje te gaan leren kennen.

De twee groeien naar elkaar toe. Ze geven elkaar de ruimte en dat vindt Erie fijn. Haar grote zus Billie kan haar geluk niet op. Haar kleine zusje, die niet naar school kan omdat de prikkels haar teveel worden, heeft een vriend!

Stiekem legt ze contact met Bas en geeft hem instructies hoe ze met Erie moet omgaan. En zou hij ook even willen zorgen dat Erie de envelop met ‘de diagnose’ van de GZ-psycholoog openmaakt?

Dan gebeurt er iets waardoor Erie zich helemaal terugtrekt. Ze gaat letterlijk bij de dieren wonen, bij haar babydasje waar ze voor zorgt. Was alles in het leven maar zo voorspelbaar en rustig als het leven van een dier, dan zou Erie geen problemen hebben.

Ik heb genoten van dit boeiende en emotioneel geladen verhaal. De karakterontwikkelingen zijn zo mooi beschreven en herkenbaar voor veel kinderen met autisme en hun ouders. En de belangrijkste boodschap zegt Erie op het eind:

Het is belangrijk om jezelf te snappen, want dan snap je anderen ook beter.

Al met al dus een fijn nieuw boek van Tineke Honingh, die in Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) al over een spastisch meisje schreef. Honingh laat wederom zien dat ze dit soort best wel lastige onderwerpen heel mooi kan vertalen naar verhalen die nergens moraliserend of betuttelend overkomen en dat is fijn als je als kind of in je omgeving worstelt met een handicap of ‘stoornis’ (een woord dat Erie vreselijk vindt, net als de afkorting ASS).

Koop of bekijk het boek hier of haal hem bij je lokale boekhandel of bibliotheek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s