Zelf lezen

Mijn spook en ik – Edward van de Vendel & Floor de Goede

Het duo Van de Vendel en De Goede maakte al twee keer een boek voor de serie Tijgerlezen (van Querido), en nu is daar het derde! Wederom een geweldig succes, dankzij de humoristische taal én illustraties. Beide makers lijken hetzelfde gevoel voor humor te hebben en vullen elkaar naadloos aan. Dat was ook al zo in Heel heel heel vies boek en in Miss Eenhoorn.

“Ik hou niet van nachten, maar deze nacht is wel leuk. Ik geef het toe. Ik kijk naast me: mijn spook en ik, samen buiten, samen door onze buurt.”

Mijn spook en ik gaat over angsten. Hoofdpersoon Yas krijgt op een nacht bezoek van een spook met de ingewikkelde naam Kwakabubbelhuppelappeltaart. Maar hij mag hem gewoon Kwaak noemen. Yas weet niet wat hij met het spook aan moet. Bang voor hem is hij niet, maar het is wel een opgewonden standje: hij wil Yas koste wat kost mee naar buiten nemen om hem dingen te laten zien. Yas snapt er niks van. Maar hoe meer huizen ze bezoeken, hoe meer hem duidelijk wordt. Kwaak heeft haarfijn in de gaten waar iemand bang voor is. Ook van Yas weet hij dat. Zelfs Kwaak is ergens bang voor. Dat onthult hij op het eind aan Yas.

Als het verhaal is afgelopen is het boek nog niet uit. Er volgt onder andere een kruiswoordpuzzel met vragen waarvan je het antwoord in het verhaal kunt vinden. Geweldig voor het precies lezen lezen én de oplossing van de puzzel leidt ons naar de boodschap van dit boek: Niet bang zijn voor bang zijn!

Tijgerlezen heeft zich tot doel gesteld om uitdagende en tegelijk toegankelijke boeken te maken voor beginnende lezers. Niet gebaseerd op AVI, maar op belangstelling en leesplezier. De grote letters en korte zinnen maken het makkelijk leesbaar. Er zitten veel taalgrapjes in die het lezertjes een beetje moeilijk maken, maar die ook zorgen voor het: kijk-ik-kan-moeilijke-woorden-lezen-gevoel. En natuurlijk ontbreken de vieze woorden als schijthaas en kakheld niet. De geweldige tekeningen van Floor de Goede passen perfect bij het verhaal: stripachtig, met tekstballonnetjes en veel verstopte grapjes.

Overigens werken Van de Vendel en De Goede al langer samen, ook al voor de Tijgerlezen-serie: ik noem maar even wat titels, het zijn er bijna teveel om op te noemen: de nu-al-klassieker Rekenen voor je leven, de stripgedichten in Opa laat zijn tenen zien en de serie over Sofie. Topduo dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s