poëzie

Ik kleur van jou – Milja Praagman

Een nieuwe dichtbundel van de maker van Magneetje, haar vorige dichtbundel die goed ontvangen is. Ik heb haar vorige boeken niet gelezen, dus ben erg benieuwd!

Ik kleur van jou heeft in elk geval al een aantrekkelijke cover. Twee retro vormgegeven poezen liggen lief tegen elkaar aan. Gelijk herkenning: wij hebben ook twee zwart-wit poezen. Die moesten dan ook op de foto, maar dat was nog niet makkelijk. Poezen zijn eigenwijs; dat is juist zo leuk aan ze.

De gedichten in deze bundel zijn enerzijds laagdrempelig, kort en krachtig en goed te begrijpen voor jonge kinderen. Anderzijds zijn ze ook niet kinderachtig. Het zijn geen schattige versjes zoals we die ook wel kennen. Milja Praagman maakt echte poëzie, waarin ook nog wat te raden valt en sommige zinnen of woorden multi-interpretabel zijn. Woorden zoals fluisterriviertje, onderwaterstrijkorkest, zomerhagel, droge regen zijn origineel en fantasierijk.

De meeste gedichten gaan over de liefde, verlies, verdriet en de band tussen mens en dier of tussen dieren onderling. De mooiste vond ik deze:

Niets

Hoe mijn hondje huilt
niet van verdriet
maar van zó blij
dat hij bomen ziet

Of zonnend
zoals mijn kat
op een kussen
helemaal plat

Zo kan alles
en niets ineen
voelen als armen
om je heen.

Praagman maakte ook zelf de beeldschone illustraties. Zo mooi dat je ze aan de muur zou willen hangen. Een dichtbundel als dit wil je continu om je heen, naast je bed, op de bank, op tafel: om er eventjes in te lezen, je eraan te warmen ‘als armen om je heen’. Als je je even niet zo fijn voelt helpen mooie woorden en beelden. Je komt even los uit je gedachten. Geschikt voor jong en oud, voorlezen kan al vanaf 4 jaar.

Verschenen bij uitgeverij Leopold. Meer info hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s