Zelf lezen

Voor de nieuwe maan – Tine Lefebvre

Wat een wonderlijk en verrassend boek! De cover verraadt nog niet zoveel, behalve misschien dat het een lief verhaal is over een meisje en haar hond. Niets is minder waar! Voor de nieuwe maan is een doldwaas avontuur over een jongen die zomaar een zus cadeau kreeg, iets waar hij niet op zat te wachten. Maar als ze plots is verdwenen, gaat hij haar zoeken en komt hij terecht in de vreemdste werelden met de meest bijzondere personages.

De eerste pagina’s lijkt het vooral een gevoelig verhaal te worden. De jongen, Bores, is intens verdrietig dat zijn rustige leventje met zijn vader, moeder en hond Vrijdag op hun zelfgebouwde eiland Ark wordt verstoord door de komst van een meisje, Maan, dat hij zijn zusje moet noemen. Hij wil geen zus. Hij heeft geen zus nodig. Ze is raar, neemt ruimte in en speelt met zíj́n hond. Maar voordat hij de kans krijgt aan haar te wennen is ze plots verdwenen. Naar het vasteland. En daar is het gevaarlijk, want daar wonen de Landrotten.

Landrotten zijn gewelddadig en agressief, ze nemen iedereen gevangen die anders zijn dan zij. Maar hun zwakke punt is: ze haten water. Daarom zijn Bores en zijn ouders op een eiland gaan wonen. Maan is met een bootje weggevaren en dus moet Bores wel naar het vasteland om haar te zoeken. Dat is nog niet zo makkelijk. Bores is niet zo dapper. Hij vlucht weg als de landrotten hem in het vizier krijgen. Dan stuit hij op een wonderlijk hoog bouwwerk. Hij weet omhoog te klimmen en ontmoet Nora, een meisje met één voortand en een helm op. Vanaf dat moment wordt het verhaal steeds fantasievoller. Te beginnen met de vreemde inrichting van de kamer van Nora, maar vooral als ze Beppe Schroot ontmoeten, een uitvinder die woont op een schroothoop. Beppe helpt hen om Maan en Vrijdag te zoeken. Ze blijkt een pratende Geit en Kuiken te hebben die haar helpen met het bouwen van een installatie.

Maar of het Bores lukt om zijn zus en zijn hond te vinden? Dat moet je echt zelf gaan lezen. De moraal van het verhaal is in elk geval: broer of zus word je niet zomaar, daar moet je moeite voor doen. Een verrassend debuut van de Vlaamse Tine Lefebvre. Voor lezers van 9 jaar en ouder die houden van fantasieverhalen zoals De magische apotheek en Mus en kapitein Kwaadbaard.

Verschenen bij Pelckmans uitgevers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s