Prentenboeken

Ridder Uil – Christopher Denise

Een fantastische coverillustratie die direct ontroert: een uilskuiken in een veel te groot ridderkostuum kijkt hoopvol naar de maan. Dit wordt een schattig verhaal, dat kan niet anders!

En inderdaad, het kleine uilskuiken wil ridder worden en wil daar alles voor doen. Als er steeds meer ridders plotseling verdwijnen (hoe zou dat toch komen?) is er een plekje voor kleine uil om te komen werken als ridder. Hij is dan wel heel klein, hij heeft handige eigenschappen die de andere ridders ontberen. Hij is ‘s nachts namelijk op zijn best – hij wordt op de wacht gezet en kan met zijn scherpe ogen de hemel afspeuren naar vijandelijke aanvallen.

Het gevaar komt voor de uil uit onverwachte hoek – de oplettende kleuter had de aanwijzingen natuurlijk allang gezien: een gevaarlijke draak wil de kleine uil opeten, net als hij met heel veel andere ridders heeft gedaan. Maar daar steekt uil een stokje voor, met pizza om precies te zijn!

De grap van dit verhaal zit in het voorspellen van de afloop. Overal in het boek zijn verwijzingen te vinden naar de draak. Op de cover en op elke spread zie je wel een draak(je) getekend. Voor jonge lezertjes een leuk zoekplaatje. Wat ik jammer vind is dat niet alle Engelse teksten in de illustraties vertaald zijn. Ouders kunnen dit natuurlijk wel vertalen, maar leuker zou het zijn als kinderen zelf woorden herkennen. Zoals ‘pas op’ en ‘gezocht’ in plaats van ‘beware’ en ‘wanted’ op onderstaande afbeelding.

De illustraties zijn gemaakt met digitale middelen zoals Procreate. Zo bijzonder wat je daar voor mooie resultaten mee kunt krijgen! Het boek is goed vertaald door Johanna Rijnbergen. Afgezien van de Engelse teksten vind ik het een heerlijk voorleesprentenboek met een hoog ‘nog-een-keer’ gehalte, voor 3+.

Verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Koop het boek hier of bij je lokale boekhandel of bibliotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s