Prentenboeken, Zelf lezen

War horse – Michael Morpurgo

Met illustraties van Tom Clohosy Cole

War Horse, wie kent deze klassieker niet? Nou, ik dus niet en daar wil ik verandering in brengen! Want het persbericht van Baeckens books klinkt veelbelovend:

“het aangrijpende verhaal over de vriendschap tussen een jongen en zijn paard, tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Michael Morpurgo is een van de bekendste Britse kinderboekenschrijvers. Zijn bestseller War Horse verscheen al in 1982, is verfilmd in 2011 en nu dus bewerkt tot een prentenboek.

Boeken over paarden zijn natuurlijk behoorlijk populair bij kinderen. Maar de combinatie met een oorlog maakt het verhaal erg indringend en spannend. Ik ben niet speciaal een paardenliefhebber (hoewel ik het schitterend vind om ze van een afstand te bekijken als ze door een mooie weide draven), maar ik werd toch echt een beetje verliefd op het paard Joey, over wie War Horse gaat.

Joey en zijn eigenaar Albert zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen. Totdat de oorlog uitbreekt in Engeland. Joey moet verkocht worden aan het leger omdat de ouders van Albert geen geld meer hebben om eten te kopen. Albert is intens verdrietig en kwaad op zijn vader, die Joey zomaar wegdeed. Hij gaat bij het Britse leger om Joey achterna te gaan, ook al is hij nog te jong.

Albert komt in de verschrikkingen van de oorlog terecht. Loopgraven, beschietingen, angst. Zijn legermaten lachen hem uit: hij zal Joey toch nooit vinden.

Dan wisselt het perspectief: nu wordt het verhaal verteld vanuit Joey. Hij komt in handen van de ene na de andere eigenaar. Hij krijgt een nieuwe vriend, het paard Topthorn. Na vele verschrikkelijke gebeurtenissen valt Joey midden op een slagveld in elkaar. En daar vindt Albert hem, een ongelooflijk toeval.

Dit boek is meer dan een prentenboek. De grote platen met prachtige tekeningen zijn een lust voor het oog. Het verhaal is te lang om in één keer voor te lezen en is dus juist geschikt om zelf te lezen vanaf ongeveer 9 jaar. Door het grote formaat kun je echt even verdwijnen in het verhaal, bijna alsof je in een film zit. Het vertelt de lezer meer over de Eerste Wereldoorlog, maar vooral ook over de vriendschap tussen mens en dier en dat je de hoop nooit op mag geven.

Meer info op https://baeckensbooks.com/producten/war-horse/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s