Prentenboeken

De bijzondere beer – Tjibbe Veldkamp & Marijke ten Cate

De beer in De bijzondere beer is bijzonder, maar ook doodgewoon. Het is een knuffelbeer die ‘van iemand wil zijn’, wil troosten, vrolijk maken en verwarmen. Maar deze beer heeft geen armen, hij is ‘mislukt’. Mag hij dan geen knuffelbeer zijn? Volgens de meneer in de fabriek niet. Hij gooit de beer weg. Maar de bijzondere beer laat zich niet uit het veld slaan. Hij gaat op zoek naar iemand die hem wil hebben.

In dit warm geïllustreerde prentenboek is veel te kijken en te leren. Het verhaal is weer raak, zoals we dat van Tjibbe Veldkamp gewend zijn: met veel herhaling en precies de goede bewoordingen.

“Jij bent niet goed. Jou wil niemand hebben.”

Woorden die niemand wil horen, maar die vaak ook niet zo rechtstreeks tegen je gezegd worden. Veel kinderen hebben weleens het gevoel dat ze ‘niet genoeg’ zijn: omdat ze anders zijn, in een rolstoel zitten, dyscalculie hebben, heel erg druk zijn of juist extreem verlegen.

Met dit boek krijg je stof tot nadenken voor jonge kinderen. Het boek is heel geschikt voor filosofische gesprekken: is een beer zonder armen wel een beer? Is een tafel zonder poten wel een tafel? En een bloem zonder blaadjes? Wanneer ben je ‘gelukt? Wat doe je als iemand jou afwijst? Wie bepaalt of jij goed genoeg bent?

Een waardevol prentenboek!

Verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Meer info op https://www.lemniscaat.nl/boeken/de-bijzondere-beer/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s