Geen categorie

De grappigste taalfoutjes uit de klas – Meester Mark

Voor op het verlanglijstje van alle leerkrachten: dit enorm vermakelijke boek van Meester Mark met de grappigste taalfoutjes uit de klas.

De juffen en meesters die mij volgen zullen dit wel herkennen: tijdens het nakijken zit je te gniffelen om de grappige foutjes die kinderen maken in hun werk. Omdat ze de opdracht niet goed hebben begrepen in het werkboek:

“We hebben geen rekenen. We spelen op het plein. We hebben…. geluk.”

Omdat ze kinderen van de moderne tijd zijn:

Ze schrijven app ipv eb, emoji’s ipv emoties en appnormaal ipv abnormaal.

Die typische kinderlogica die geweldige nieuwe woorden oplevert:

“”Bakjurk ipv schort”

“Voelalfabet ipv braille”

Of omdat ze geen idee hebben hoe ze dat ene woord moeten schrijven (maar ze laten zich lekker niet tegenhouden):

“Ik word later…. viesiejoterapeut”

“Het is me vilstevil”

“Baaskutbal”

“Wat zegt mam? Oomijkot!”

Het is echt op elke pagina weer een verrassing wat je tegen zult komen. Meester Mark heeft de foutjes ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Zo kom je foutjes tegen met vieze woordjes, topotoetsen, liefdesbrieven, Sinterklaas, vriendenboekjes enz. In de inleiding bij elk hoofdstuk licht Mark toe waarom deze foutjes in zijn collectie zijn gekomen, die hij heeft samengesteld met tips van vele juffen en meesters uit Nederland en Vlaanderen. Wie Meester Mark volgt op Instagram heeft er vast al een heel aantal voorbij zien komen.

Dit boek is een heerlijk bladerboekje voor naast je bed of in de teamkamer. Sommige scholen (zoals die waar ik vroeger werkte) hebben een ‘uitsprakenboek’ waar de leerkrachten dingen in zetten. Als kinderen iets grappigs zeiden, moest je het zo snel mogelijk opschrijven anders was je het weer kwijt. Tegenwoordig kun je het makkelijk in je telefoon zetten en foutjes in leerlingwerk zet je snel op de foto.

Belangrijk vind ik om te noemen dat Meester Mark met veel respect en waardering spreekt over kinderen en hun foutjes: hij benoemt de creativiteit en hun eigen logica en vindingrijkheid. Sommige opdrachten en vragen in schoolboeken laten wel veel aan de fantasie over. Reken niet alles fout, maar waardeer hun eigen interpretatie. Natuurlijk moeten kinderen ook leren foutloos te schrijven. Maar onze taal is ook wel écht moeilijk!

Kortom; een leerzaam boek voor (startende) leerkrachten, om samen om lachen én om in te zetten voor leuke lessen: bijvoorbeeld bij taalbeschouwing.

Koop het boek hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s