Zelf lezen

Mijn zus is mijn schat – Kelly Theunis

Met illustraties van Annelies Vandenbosch

Wat moet ik toch over dit boek schrijven? Het maakt me stil en ik ben overdonderd. Dit verhaal over Marcel van 11 jaar die zijn zusje Mira verloor aan leukemie komt zo hard binnen: het is geen mooischrijverij, maar het staat vol met ontroerende zinnen, die een inkijk geven in het hoofd van een rouwend kind.

Als Marcel weer naar school gaat na de begrafenis, weten de kinderen in de klas niet hoe ze met hem om moeten gaan. “Het leek alsof iedereen bang voor me was.” Marcel schrijft het op een briefje:

“Ik ben het, Marcel. Mira is er niet meer. Ik nog wel!!!!!!”

Veel mensen weten niet hoe ze met rouwende mensen om moeten gaan. Ook professionals soms niet. Ouders zijn zelf ook heel verdrietig en ‘vergeten’ hun andere kind. In het geval van Marcel vergeten ze zelfs zijn verjaardag. Er wordt geen kerstboom opgetuigd. Alles lijkt anders. Er mag geen vrolijkheid meer zijn.

Rouwen is hard werken, hoor je vaak. Marcel werkt ook heel hard. Hij vindt in het bed van Mira haar dagboek en begint daar verder in te schrijven. Hij verwerkt het verlies op zijn eigen manier. Door de worteltjes te eten die Mira heeft gezaaid, zich te verkleden als zijn zus bij carnaval en een bijenhotel op haar graf te zetten.

De omslag komt als hij zijn werkstuk op school over leukemie schrijft. De kinderen in de klas stellen hem dan goede vragen. De vraag over de beenmergtransplantatie komt heel erg binnen, Marcel moet even slikken. Hij voelt zich schuldig dat hij niet het goede beenmerg had om zijn zusje te helpen.

Daarna durft Marcel zijn ouders te vertellen wat hij al heel lang wilde: en precies een jaar later is er eindelijk weer oog voor hem. Het leven gaat door.

Ik ben onder de indruk van dit boek. Het is origineel en sterk geschreven. Een nuchter en tegelijk gevoelig boek, met een bijzondere bladspiegel en passende illustraties. Een boek om bij je te houden. Hopelijk geeft het kinderen troost die iets soortgelijks meemaken. Maar ook als je nog niet met de dood te maken hebt gehad, is het leerzaam om erover te lezen of er met je kinderen (in de klas) over te praten.

Ik ontving van Baeckens books een recensie-exemplaar! Meer info en lessuggesties bij het boek vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s