Voorleesboeken, Zelf lezen

Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens

Dit boek vergeet je niet meer als je het gelezen hebt. Ik las het het in één ruk uit. Het verhaal gaat onder je huid zitten. Enne Koens schrijft zó echt, zo rauw en tegelijk zo poëtisch dat je niet wilt stoppen met lezen.

Vincent is een bijzondere jongen: hij weet alles over survivallen en ‘praat’ met vier dieren die altijd bij hem in de buurt zijn. ‘Daarom’ wordt Vincent gepest. Verschrikkelijk maar waar, hij valt buiten de boot, hij is pispaal, de gek van de klas. En Vincent doet niks. Hij zegt niks, hij ondergaat.

Totdat De Jas bij hem in de klas komt. Een stoer meisje dat hem ziet staan.

Als ik het zo opschrijf lijkt het een eenvoudig verhaal met een voorspelbaar einde. Maar dat is het niet. Het is bloedmooi, subtiel en zit vol bijzondere verwijzingen.

Leest dit, opvoeders en leraren in de wereld. Dit is wat pesten kan doen met een kind. Dit is waarom we altijd op onze hoede moeten zijn in groepen: pestgedrag is niet altijd zichtbaar.

WAT EEN BOEK. Ik ben er zwaar van onder de indruk. En ook zo prachtig vormgegeven: door de illustraties komt alles bij elkaar.

Het leven is een grote survival. “De Wil Om Te Leven houdt in dat je nooit opgeeft, ongeacht de situatie.” (Uit: het SAS survival handboek).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s