Informatief

Polder – Marieke ten Berge & Eva Moraal

Marieke ten Berge maakte in 2021 het bijzonder mooie boek Noord, over dieren die leven rond de poolcirkel. Nu is daar Polder, waarin dieren voorkomen die bij ons ‘om de hoek’ wonen. Ik werd weer verliefd op de kunstwerken van Marieke ten Berge, maar ook op de dieren die zij uitkoos om te portretteren. Want veel ervan heb ik vaak gezien tijdens wandelingen in ons mooie land.

Vooral vogels trouwens, want ik ben een beetje een vogelaar; maar mijn man en vader nog veel meer. We gaan vaak in het weekend erop uit en in de vakantie kiezen we een gebied waar we bijzondere vogels kunnen zien. Zoogdieren vinden is lastiger, maar tijdens onze wandelingen zagen we toch al regelmatig een vos, hazen, reeën en sporen van een dassenburcht. De indrukwekkende ijsvogel zag ik vaak wanneer ik ging kanoën en toen heb ik ook een keer een bever zien zwemmen. Maar mijn lievelingsdier in de polder is toch wel de kievit. Dat karakteristieke geluid (Google maar eens) en silhouet is fantastisch om naar te kijken. Nu doe ik die andere dieren tekort, want hoe schitterend is de doodgewone spreeuw, de gierzwaluw, de blauwe reiger en de torenvalk?

Hoe Marieke ten Berge de dieren portretteert in dit boek is zo mooi en met veel liefde gedaan. De linosnedetechniek beheerst zij uitstekend en elke bladzijde is weer een waar kunstwerk.

Het is leuk om de dieren te leren kennen in de verhalen die Eva Moraal schreef. Allemaal in de ik-vorm, waardoor je een beetje in hun leven stapt. En aan het eind zeggen ze: ‘doei, ik ga er weer vandoor!’

Eva Moraal is een historicus die ook heel veel van de natuur houdt. De teksten die ze schreef hebben vaak ook een geschiedkundige invalshoek: de oorsprong van de paashaas, het uitsterven en terugkomen van de bever, de oorsprong van de naam ‘ijsvogel’.

Kortom: een leerzaam en zeer aantrekkelijk informatief boek over dieren die ‘in onze achtertuin’ leven. Met goede tips achterin om erop uit te gaan naar uitkijkpunten en vogelkijkhutten. En tot slot een belangrijke oproep: bescherm onze natuur! Hij is te mooi om verloren te laten gaan!

Verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Koop het boek hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s