Prentenboeken

Het viel uit de lucht – The Fan Brothers

Als de Fan Brothers een nieuw boek uitbrengen, moet je even opletten. Ze hebben namelijk een naam hoog te houden van goedverzorgde, kunstzinnige, grappige en unieke boeken. Het lijken prentenboeken, maar het is zoveel meer. Het is fijn om voor te lezen aan een kind vanaf 4 jaar, maar iemand van 80+ kan er net zo van genieten. En iedereen daar tussenin. Dat komt omdat ze de lezer (en de kijker) serieus nemen. Ze durven te kiezen voor donkere kleuren, zwart-wittekeningen die misschien somber kunnen overkomen. Maar niets is minder waar. Het werkt juist enorm goed in combinatie met die enkele felle kleur op de pagina. Daardoor wordt je oog daar naartoe getrokken.

In Het viel uit de lucht is die felle kleur een glazen knikker. Dat het een knikker is, dat weten wij, mensen. Maar de insecten die hem zien, weten niet wat het is. Ze gaan op onderzoek uit. Het doet me denken aan de rozijn-oefening waar een mindfulnesstraining mee begint. Onderzoeken wat je voelt, proeft, ervaart: alsof je een alien bent die nog nooit een rozijn heeft gezien.

De insecten dichten het voorwerp allemaal eigenschappen toe. Totdat de spin zich de knikker toe-eigent. Hij begint een bedrijfje om zoveel mogelijk bezoekers naar de knikker te laten kijken. Hij vraagt iedere bezoeker om een blaadje als toegangsprijs. Op een gegeven moment is de spin ‘steenrijk’. En alleen. Niemand komt meer kijken. Maar dan verschijnt er een kinderhandje…

Weergaloos mooi, dit boek. Net als Project Barnabus, Oceaan en hemel en Tuinman van de nacht. Boeken als kunstwerken. Die wil je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s