Zelf lezen

Gespot – M. G. Leonard

M.G. Leonard, de uit Engeland afkomstige schrijfster, schrijft graag over dieren. In haar serie Keverjongen gaat het over insecten en stipt de schrijver het belang daarvan voor de natuur aan. In Twitch, het eerste deel van de nieuwe serie, gaat het over vogels. Zelf zegt ze in het nawoord dat ze ook graag een goede vogelspotter wil zijn, maar dat het haar nog niet zo goed af gaat. Vogels kijken is in de Corona-tijd populairder geworden als tijdverdrijf, maar het blijft erg lastig om vogels te determineren en om nieuwe soorten te ontdekken. Veel vogelaars hebben een ‘spark’ vogel: een soort die ze heel graag willen zien. Ik noem mezelf geen echte vogelaar, maar ik heb er ook eentje: de hop. Hopelijk ga ik hem deze zomer zien in Frankrijk.

In Gespot, het vervolg op Twitch, volgen we de vogelaars Twitch en Jack, die een geheime hut hebben in een natuurgebied en daar vogels bestuderen. Maar ze hebben ook een andere zelfbenoemde taak: misdaden oplossen! Samen met nog een paar andere kinderen die zich bij hun club hebben aangesloten gaan ze deze keer op onderzoek uit naar het mysterie van de katten die beschoten worden in hun natuurgebied. Tegelijkertijd maken ze zich op voor de komst van een heel bijzondere vogel, de lammergier, die over hun natuurgebied zal gaan vliegen. Door een oude man in het dorp worden ze ook gewaarschuwd voor een grote overstroming: maar hoe weet deze man dat en gaat het echt gebeuren?

Genoeg ingrediënten voor een avontuurlijk en spannend boek dus! Ik vond het zelf af en toe wel echt teveel, het tempo zat er goed in en ik raakte de draad af en toe kwijt. Maar ik denk dat kinderen hier minder moeite mee zullen hebben. Zij lezen vaak ook sneller en letten minder op details. De rode draad is toch wel de vriendschap van de club Twitchers. Het voelt als een gezellige vriendengroep die elkaar goed in de gaten houden en grappen met en over elkaar maken. Ze kennen elkaars kwaliteiten en maken daar slim gebruik van om de mysteries op te lossen.

Al met al een fijn vervolg op Twitch, dat ik inhoudelijk net iets sterker vond. Maar series lezen is altijd goed voor de leesbevordering: je kunt je weer verheugen op een nieuw deel en zal het waarschijnlijk net zo leuk en goed vinden als het vorige. Hopelijk volgen er dus nog meer delen over Twitch en Jack, net als de serie ‘Dader op het spoor’ (waarin het gaat over treinen en die zijn uitgegeven door Fontein). Twitch en Gespot verschenen bij Lannoo. Je kunt de boeken hier bestellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s