Zelf lezen

De laatste beer – Hannah Gold

“Don’t try this at home”

⁃ Vriendschap met een ijsbeer sluiten;

⁃ Alleen door een landschap dat je niet kent dwalen;

⁃ Alleen door een landschap dwalen terwijl het minstens 10 graden onder nul is;

⁃ Alle voedselvoorraden opmaken terwijl je niet weet wanneer het weer wordt aangevuld;

⁃ Niemand vertellen dat je een ijsbeer hebt gezien;

⁃ Niet praten met je vader over wat je hebt meegemaakt;

⁃ Niet knuffelen met je vader terwijl je dat wel graag wilt;

⁃ Al het bovenstaande terwijl je de hele dag bijna helemaal alleen bent voor 6 maanden op een ijskoud eiland.

Het veelgeprezen De laatste beer is een heerlijk en leerzaam boek. Een verhaal over moed en rouw, over hoop en liefde. April is de heldin van het verhaal. Ze vertrekt met haar vader voor 6 maanden naar Bereneiland, een verlaten eiland 400 km onder Spitsbergen. Haar vader is meteoroloog en zal de hele dag werken aan het meten van de temperatuurstijging in het poolgebied.

April is een stoer en strijdbaar meisje. Ook al kijkt haar vader niet naar haar om, toch komt ze de dagen door. Alles wat hierboven staat doet ze; waarbij je als lezer voelt: don’t try this at home! Je weet dat wat April doet echt niet kan, maar toch geloof je het.

Dit boek is fantastisch in te zetten bij een project over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor mens en dier. Naast goede informatieve boeken, zoals Palmen op de Noordpool van Marc ter Horst, kun je ook goed met fictieve boeken werken. Lees bijvoorbeeld dit fragment voor en geef de kinderen een mooie schrijfopdracht:

“‘Het spijt me, Beer. Mensen zijn soms zo… onnadenkend. Oké, ik niet. En lang niet alle mensen. De meesten van ons willen dit niet. We weten gewoon niet wat we moeten doen aan die ijskappen en het plastic en dat dieren als jij lijden. Eerlijk gezegd is het allemaal zo groot en eng – het lijkt wel of we voor een hoge muur staan. Soms is het dan eenvoudiger om gewoon niets te doen en maar hopen dat iemand anders het oplost.’”

Geef de kinderen vervolgens de opdracht om een brief aan de ijsbeer te schrijven: vertel daarin wat jij gaat doen om de wereld een klein beetje te helpen tegen klimaatverandering.

Een waardevol boek: geschikt vanaf 9 jaar ongeveer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s