Zelf lezen

Het ministerie van oplossingen en het spook van de Haviksburcht – Sanne Rooseboom

Illustraties Mark Janssen


“Ik haat de grenzen van ons werk! In mijn land wordt een bloederige oorlog gevoerd en doen we iets? Ja, we helpen een kind dat zijn ouders kwijt is, we doneren stiekem geld aan de voedselbank. Maar doen we écht iets?”


In het vijfde deel van Het ministerie van oplossingen – dat vorige week verscheen en vele fans verheugd naar de boekhandels deed rennen – snijdt auteur Sanne Rooseboom een gevoelig thema aan. Is de wereld nog te redden? Als je het nieuws volgt kan je bijna niet anders concluderen dan dat er bijna alleen maar ellende is. Maar als je goed om je heen kijkt en het wereldnieuws naast je neerlegt, kun je wel degelijk iets veranderen.

Dat bewijzen de kinderen van het ministerie van oplossingen in Nederland. Ze zijn op een mega-geheime locatie in Genève voor een congres voor alle ministeries van oplossingen wereldwijd. Daar ontmoeten ze Olivia, die een probleem heeft dicht in de buurt van Genève: een enorm enge burcht waar het spookt. Daar zijn onze jonge ambtenaren natuurlijk razend benieuwd naar! Ze gaan Olivia helpen en ontdekken allemaal zeer interessante (en enge) dingen. Ook de ambtenaren op het congres krijgen onderling gedoe. Wat is er toch aan de hand? Ik verklap echt niks want dit moet je echt zelf lezen!

Ook dit deel van de ministerie-serie is weer razend spannend. Ik las ergens op Instagram dat een kind het in twee uur uitlas. Dat haalde ik niet, mijn ogen vallen soms gewoon dicht: maar dit boek heeft het in zich om verslonden te worden, zo mysterieus en spannend is het.

Dit deel is los te lezen van de andere ministerie-delen. Er wordt goed uitgelegd wat het ministerie van oplossingen is en ook de volgorde waarin je de boeken leest maakt niet zoveel uit. Hoewel het natuurlijk wel echt leuk is om bij deel 1 te beginnen!

Het ministerie van oplossingen bestaat wat mij betreft echt. We zijn het allemaal. Als we een ander helpen zonder er iets voor terug te willen. Als we inzien dat omkijken naar de ander soms genoeg is. Je kunt niet de wereld redden, maar als je één medemens helpt, verander je toch daadwerkelijk de wereld.

Koop het boek hier of in je lokale boekhandel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s