Voorleesboeken

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek – diverse schrijvers en illustratoren

Ik herinner me dat we vroeger cd’s hadden met klassieke muziek en een klein boekje erbij met een verhaal, dat er perfect bij paste. Onze kinderen waren nog kleuters; ja ja, dat is zo’n 10 jaar geleden! We luisterden de cd’s in geleende auto’s, want we hadden zelf nog geen auto. Thuis stopten we ze weer in de cd-speler, want de muziek was zo mooi en de verhalen wilde je wel keer op keer horen. De cd’s hebben we niet meer! Doorgegeven aan neefjes, nichtjes of de kringloopwinkel, ik weet het niet meer.

Hoe anders is de tijd nu. Cd’s zijn uit. Cd-spelers gebruikt bijna niemand meer. Muziek kun je streamen met je mobiel en iedereen heeft wel een Podcast-app. Klassieke muziek van onder andere van Tsjaikovski, Moessogorski en Grieg is tijdloos en zal altijd geluisterd worden. Maar de verhalen, die zullen toch niet verdwijnen onder een laag stof op een plank?

Gelukkig niet! Begin november van dit jaar verscheen bij Gottmer namelijk een indrukwekkende bundeling van 8 bekende verhalen en gedichten bij de mooiste klassieke muziek. Onder andere Doornroosje, De notenkraker, Assepoester en Peer Gynt werden bewerkt door een kinderboekenschrijver (bijv Marjolijn Hof, Bette Westera en Marjet Huiberts) en ook nog geïllustreerd door grote namen: o.a. Charlotte Dematons, Philip Hopman en (oh, wat verdrietig dat hij er niet meer is) Sieb Posthuma.

En je kunt, terwijl je de tekst leest, de muziek luisteren middels het scannen van de QR-code in het boek (die doorlinkt naar een Spotify playlist: klik hier voor de link). En dat is enorm aan te raden! Het maakt het tot een totale ervaring met beeld, tekst en geluid. De verhalen of gedichten worden ook nog eens voorgelezen, dus het is ook uitermate geschikt om in de klas in te zetten. Natuurlijk ook bij het schoolvak muziek.

Op de playlist van Spotify staan trouwens nog wat andere sprookjes met andere tekst, die niet in het boek staat. Bijvoorbeeld bij Peter en de wolf. De versie in het boek is geschikt voor jongere kinderen, maar het hoorspel met de prachtige zware stem van Paul Haenen is moderner gemaakt en heel geschikt voor de bovenbouw. Ook De vuurvogel, Romeo & Julia en Een midzomernachtdroom staan niet in dit boek.

Iedereen heeft vast een eigen favoriet. Ik vind de muziek van De notenkraker zo mooi. En hoe heerlijk om je op de kersttijd te verheugen met dit verhaal!

Verschenen bij uitgeverij Gottmer. Wat een schitterend cadeau voor jezelf, voor je klas of voor iemand van wie je houdt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s