Informatief

Is dàt kunst? Bijzondere werken uit de moderne kunst

Thijs Demeulemeester & Aart-Jan Venema

Een voorwerp dat je op straat vindt in een museum hangen? Veel kunstenaars doen het gewoon: en ze krijgen er ook nog geld voor. Is dàt dan kunst? Dit fraai vormgegeven boek wakkert de discussie aan bij kinderen: wat vind jij eigenlijk kunst? Wat vind jij mooi? Wanneer mag je jezelf ‘kunstenaar’ noemen? Is elk kunstwerk geld waard? Wat willen kunstenaars eigenlijk met hun kunst vertellen?

In dit rijk geïllustreerde boek staat op elke bladzijde een korte beschrijving van een kunstwerk waarvan je zou kunnen zeggen: “Is dàt kunst???”

Je herinnert je misschien nog de banaan die met plakband op een muur geplakt was, kortgeleden nog in het nieuws: kunstenaar Maurizio Cattelan noemde zijn werk ‘Comedian’. Wie het wilde hebben moest 107.000 euro betalen. Hij wilde de kunstwereld beetnemen en zorgen dat de banaan het gesprek van de dag werd. En dat is gelukt: iedereen had het erover.

Heb je de papierversnipperaar ook gezien op die dure veiling? Een schilderij van Banksy werd ter plekke vernietigd nadat het net was verkocht voor meer dan één miljoen dollar. Banksy is niet de echte naam van de kunstenaar. Hij vindt dat zijn kunst op straat hoort en wil niet dat rijke mensen het kopen. Helaas voor hem is het versnipperde schilderij juist door deze stunt nóg meer waard geworden!

Dit boek leert ons dat kunstenaars vaak heel verschillende motivaties kunnen hebben om iets te maken. Niet alleen om iets ‘moois’ te maken zoals een schilderij, maar vaker ook om een idee of overtuiging de wereld in te brengen. Of om een probleem aan de kaak te stellen. Bijvoorbeeld de raceauto van Edwin Wurm heeft een dikke ‘vetlaag’ waardoor hij er niet slank en sportief uitziet, maar lomp en papperig. Hij levert hiermee kritiek op rijke mensen die altijd maar meer willen. Veel van de kunstenaars in dit boek zou je ook activisten of wereldverbeteraars kunnen noemen. Ze gaan niet de politiek in of de straat op, ze maken kunst om hun boodschap te verkondigen.

Natuurlijk raak je tijdens het lezen nieuwsgierig naar hoe het kunstwerk er in het echt uitziet. Op elke pagina kun je de QR-code scannen die doorlinkt naar een (vaak Engelstalige) website. Daar staat vaak nog meer info, maar dus wel vaak in het Engels.

Een lesidee met het boek is om alleen de beschrijving van een kunstwerk voor te lezen en kinderen te laten filosoferen over wat de bedoeling van de kunstenaar zou kunnen zijn. Wat denk jij van onderstaande kunstwerken?

 • Een vloer vol met pindakaas,
 • opgezette dieren tussen bergen van afval,
 • snottebellen aan een plafond,
 • een springkussen in de vorm van een drol,
 • een kamer vol ballonnen,
 • vliegtuigen die begraven worden,
 • een video waarin iemand een hamburger eet,
 • gevulde vuilniszakken gemaakt van brons,
 • een nepwinkel met dure merken in de etalage,
 • een blok ijs door de straten van Mexico slepen in de brandende zon,
 • een egaal blauw schilderij

En zelfs een onopgemaakt bed vol rommel werd uitgeroepen tot kunstwerk (verkocht voor 2,5 miljoen pond!)

Inspirerend? Of bizar?

Dit is een uniek boek: verschenen bij uitgeverij Lannoo. Voor vele uren plezier met het bekijken van de vele foto’s en filmpjes via de QR-links. Voor prachtige kunstlessen en mooie gesprekken met kinderen over moderne kunst. Want kunst is niet ver-van-je-bed, maar gaat juist over ons allemaal en de wereld waarin we leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s