Informatief

Het grote boek van mooi en lelijk – Stine Jensen

Wat is ‘mooi’ en wat is ‘lelijk’? Dagelijks gebruik je deze woorden te pas en te onpas, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wanneer is iets ‘mooi’ of juist ‘lelijk’? Filosoof Stine Jensen slaagt er met haar nieuwe boek weer in om je hersenen aan het werk te zetten: aan dingen waar je nooit bij stil stond ga je opeens twijfelen.

Aan de hand van een aantal beroepen waarin de vraag of iets mooi of lelijk is een grote rol speelt – zoals architect, visagist, weervrouw, componist of kapper – stelt Jensen de lezer veel vragen waar je zelf het antwoord op mag formuleren. Ze geeft heel veel voorbeelden en antwoorden van andere kinderen, zodat je je eigen antwoord kunt scherpen of bijstellen.

“Vind jij de Eiffeltoren mooi?”

“Wat vind jij je mooiste kledingstuk?”

“Wanneer zit je haar nou écht goed?”

“Welk woord vind je lelijk? Waarom?”

“Is er ook schoonheid in onweer, regen, sneeuw of storm?”

Het antwoord op de vraag wat mooi dan wel lelijk is, is uiteindelijk best simpel, dat zal je verrassen. Ik ga het natuurlijk niet verklappen, maar het heeft iets te maken met iets vertrouwds én iets wat je nieuwsgierig maakt. Smaak kun je ontwikkelen, en iets wat je vroeger mooi vond, vind je nu misschien verschrikkelijk lelijk.

Mij heeft dit boek enorm aan het denken gezet. Bijvoorbeeld hoe gemakkelijk ik zeg dat – in mijn geval – een boek heel mooi is, of equivalenten daarvan: prachtig, bijzonder, wonderschoon, ijzersterk, fijn, goed. Natuurlijk, het is mijn mening, maar kan het ook genuanceerder? Belangrijker is om uit te leggen waaróm ik iets mooi vind.

De vormgeving van dit boek (door Marlies Visser) is bijvoorbeeld opvallend te noemen. Elke pagina ziet er weer anders uit; er zijn veel verschillende technieken en lettertypen gebruikt en er staan veel foto’s en tekeningen in. Ik vind dat mooi, maar iemand anders misschien niet. Die zal zeggen: wat een druk boek, zo chaotisch met al die verschillende lettertypes en kleuren. Dus ik zou zeggen: ga het boek zelf maar bekijken in de boekhandel of in de bieb. Vorm je eigen mening. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Anders zal onze wereld maar saai worden!

Andere filosofische kinderboeken van Stine Jensen: Alles wat ik voel (over emoties), Alles wat was (over rouw en verdriet) en Alles over wie ik ben (over identiteit).

Geschikt voor lezers vanaf 11 jaar ongeveer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s