Informatief

Vuur – Arend van Dam

Ga je mee met Arend van Dam op zoek naar het geheime leven van vulkanen? Met dit boek is het net alsof je mee mag op reis langs alle vulkanen in de wereld, met de allerleukste gids die je je maar kunt voorstellen: je leukste geschiedenisdocent, die enthousiaste oom en die fijne verteller, hij is het allemaal.

Dat Arend van Dam meeslepend en smakelijk verhalen over geschiedenis kan schrijven wisten we al. Met De reis van Syntax Bosselman ontdekten we ook dat hij ons als lezer graag meeneemt in zijn onderzoek: hoe hij het aanpakt, wat er goed gaat en wat op niets uitloopt. Ook in Vuur, zijn nieuwste boek met ‘verrassende verhalen over vulkanen’ volg je zijn zoektocht naar hoe gevaarlijk vulkanen nu eigenlijk zijn en beantwoordt hij nog veel meer vragen waarvan je van tevoren niet wist dat je dat niet wist.

De verhalen volgen soms logisch op elkaar, maar associëren soms ook verder over een onderwerp: doordat hij de ene vraag stelt, rijst de volgende alweer. Nieuwsgierig als Arend van Dam is, is er altijd wel weer een verhaal te vertellen.

Hij begint met zijn laatste reis naar IJsland, waar hij hoopt een werkende vulkaan te zien. Of dat het lukt verklap ik natuurlijk niet. Naar aanleiding van zijn bezoek aan IJsland is zijn belangstelling gewekt en wil hij alles te weten komen over de natuurkracht die vulkanen produceren. Met hulp van vele experts (vulkanologen) en ervaringsdeskundigen (die een vulkaanuitbarsting van dichtbij hebben meegemaakt) merkt hij dat je veel respect moet hebben voor vulkanen. Hij vertelt over eerdere reizen die hij zelf maakte, naar onder andere Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Met zijn altijd onderzoekende bril op ontdekt hij dat een vulkaan in de buurt van mensen altijd veel invloed heeft op het leven daar. Pompeï, Stromboli, Mount Fuji, Yellowstone: alles komt voorbij.

Hij verwijst naar foto’s, die hij opneemt in het boek, naar Griekse mythen en andere volksverhalen, naar beroemde oude boeken zoals Frankenstein en Jules Vernes’ reis naar het middelpunt van de aarde. Al die verwijzingen maken het tot een inspirerend en rijk boek.

Van Dams schrijfstijl is aanstekelijk en vrolijkmakend. Het is alsof je met hem mee bent op reis en over zijn schouder mee mag kijken. Weer eens wat anders dan een informatief boek over vulkanen. Dit is hoe je verhalende non-fictie schrijft. Topper, dit boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s