Informatief

100 antwoorden bij seksuele opvoeding- Belle Barbé

Boeken over opvoeding zijn er genoeg, in alle soorten en smaken. Maar boeken over seksuele opvoeding? Daar moet je met een lampje naar zoeken. Terwijl veel ouders vragen hebben over onderwerpen als ‘doktertje spelen’, menstruatie en de eerste zoen. Het is een beetje een ongemakkelijke onderwerp en daarom gaan we er vaak wat omheen.

Belle Barbé pleit in haar nieuwste boek, dat zij speciaal schreef voor ouders, opvoeders en anderen die met seksuele opvoeding te maken krijgen, juist voor minder ongemakkelijkheid en minder schimmige berichten naar kinderen.

“Het is dus echt een kans, zo’n kindervraag over seksualiteit. Probeer je eigen ongemak aan de kant te zetten en de vraag van je kind zo goed mogelijk te beantwoorden.”

Opvoeden is lastig en praten over deze onderwerpen ook. Want er kan veel fout gaan:

“Kinderen hebben een levendige fantasie, en soms brengt een verhullend antwoord juist schade toe omdat het in het hoofd van een kind dan veel erger is dan het werkelijke antwoord. Zo sprak ik ooit een moeder die op de vraag hoe een baby gemaakt wordt, had geantwoord: ‘Door te knuffelen.’ Het gevolg was dat haar dochter weken niet met haar vader durfde te knuffelen omdat ze bang was om een baby in haar buik te krijgen.”

Het boek is prettig opgezet aan de hand van 100 relevante vragen en op leeftijd. Tussendoor staan ook nog wat ‘kindervragen’ zoals ‘Krijg ik ook een piemel net als papa?’ ‘Waar komen baby’s vandaan?’ en ‘Hoe kun je het best iemand verkering vragen?’

De antwoorden op de vragen zijn van Belle Barbé zelf, zij werkt als gezondheidsbevorderaar voor de GGD en is voorzitter van Stichting Kind en Seksualiteit. Natuurlijk kun je over sommige antwoorden verschillen van mening. Iedereen heeft een andere kijk op opvoeding. Maar als je dit een lastig onderwerp vindt is het zeker de moeite waard om dit boek te lezen. Het is informatief en je scherpt je eigen mening, of je het nu eens bent met de auteur of niet. Bijvoorbeeld over dit onderwerp:

“Ik heb weleens gehoord dat sommige scholen en leerkrachten adviseren om ‘s avonds als je kind in bed ligt, even zijn/haar telefoon erbij te pakken om mee te lezen met wat er zoal geschreven en verstuurd wordt. Wat mij betreft is dat een slecht idee.”

Vervolgens legt zij heel helder uit hoe je kunt zorgen dat je kind autonomie houdt én veilig is online. Er is niet één goed of fout antwoord, je moet het samen met je kind en je partner uitzoeken.

Een waardevol boek waarvan ik hoop dat het veel ouders/verzorgers zal bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s