Zelf lezen

Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman

Met illustraties van Annet Schaap

Een parel. Een ontroerend, klein verhaal dat eigenlijk heel groots is. Over vluchten en over je ergens thuis voelen. Het kleine witte konijntje Misjka brengt het hele gezin van Roya dichter bij elkaar: Misjka staat voor liefde, aandacht en geborgenheid. Het vluchtverhaal van de familie vanuit Afghanistan komt uitgebreid aan de orde: sinds Misjka er is, vertellen haar ouders meer over hoe het gegaan is. Een vreselijk verhaal, te afschuwelijk om te bevatten. Zoveel kinderen maken dit nog steeds mee, elke dag. Het moet stoppen, maar hoe?

Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven eerder samen De gelukvinder, een boek in de Slash-serie waarin een kinderboekenschrijver samen het levensverhaal van iemand opschrijft. In De gelukvinder gaat het over Hamayun, de broer van Roya. Anoush Elman heeft altijd contact gehouden met Edward van de Vendel en het verhaal over Misjka moest ook verteld worden. Daarom is dit boek er nu.

Het is een bijzonder boek, in al zijn kleinheid en bescheidenheid: juist in deze tijd waarin zoveel mensen vluchten, een veilige plek zoeken, is het bijzonder om een verhaal van binnenuit te lezen. Een gezin dat zoveel heeft meegemaakt. Zo belangrijk dat kinderen de verhalen horen zodat ze meer begrijpen van wat er gebeurt.

Wat is dit mooi gedaan. Edward van de Vendel heeft een fantastische schrijfstijl en de tekeningen van Annet Schaap!!! Zo mooi en zo passend bij het verhaal. Een regelrecht parel, een boek dat ik niet meer vergeet en vast vaak zal herlezen. ❤️

Plaats een reactie