Prentenboeken

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam – Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

“Wanhopig keken de vrienden toe hoe Oorlog hun kwetsbare wereld vernielde. De bewoners van Rondo verlieten een voor een de stad. Anderen verstopten zich in de hoop dat Oorlog vanzelf zou weggaan. De eens zo schitterende, drukke straten waren nu leeg en doods. Het werd hoe langer hoe donkerder.”

Een beklemmend en bijzonder mooi vormgegeven prentenboek. Om met aandacht en goed voorbereid keer op keer met je kind(eren) (vanaf ongeveer 5 jaar) te lezen. Het gaat immers over oorlog: helaas worden de kinderen in Nederland daar ook mee geconfronteerd. Of het nu de huidige oorlog in Oekraïne is, de Tweede Wereldoorlog of oorlog die woedt op andere plaatsen in de wereld. Ze horen er vast over, op school, thuis of op het jeugdjournaal. Het maakt ze bang, ze hebben vragen of maken zich zorgen. Een boek kan het gesprek openen, rust geven en zelfs hoop bieden.

Dit boek is gemaakt door twee Oekraïense kinderboekenmakers. Dat maakt indruk. Het lijkt over de huidige oorlog te gaan. Maar het is geen nieuw boek, het werd al geschreven toen Rusland De Krim annexeerde (2014). Veel Oekraïners hebben altijd geweten dat het niet voorbij was na De Krim, zijn altijd bang geweest dat Rusland weer binnen zou vallen.

Hoe het voelt om je vertrouwde plek te verliezen, oog in oog te staan met Oorlog, die geen hart heeft en die je dus ook niet kunt raken, dat ervaar je als je dit boek leest. Drie wonderlijke figuurtjes: een lichtgevend mannetje, een hondje en een vogel in de vorm van een papieren vliegtuigje vertegenwoordigen de mensen in de stad die moeten vluchten en die alles kwijt raken.

Toch houden de drie vrienden hoop. Danko het lichtmannetje schijnt zijn licht op de bloemen die toch weer gaan bloeien en zingen. De zingende bloemen zingen eenstemmig op het grote plein met alle inwoners van Rondo. Samen bedenken ze slimme machines en “iedereen deed wat hij het beste kon”.

Oorlog wordt overwonnen, maar Rondo zal nooit meer hetzelfde zijn. Er bloeien andere bloemen – rode klaprozen – en de drie vrienden hebben bijzondere ‘littekens’ op hun lichaam. De boodschap die de makers hebben met het verhaal is dus dat oorlog uiteindelijk overwonnen wordt als we samen blijven werken, niet bang zijn en hoop houden, maar dat niet alles weer helemaal hetzelfde wordt. Oorlog verandert de wereld. De Engelse titel is dan ook: The war that changed Rondo.

Als je dit boek koopt – wat ik enorm kan aanraden – schenkt Uitgeverij Lannoo voor elk verkocht boek € 2 aan Giro 555, voor de slachtoffers van de Russische invasie van Oekraïne, met een gegarandeerd bedrag van € 10.000. Ik hoop van harte dat veel ouders, leerkrachten en opvoeders dit boek onder de aandacht brengen bij kinderen. Het is best confronterend en ook een verdrietig verhaal, maar met een hoopvol einde. We weten niet wat wij moeten doen om de oorlog te stoppen. Maar blijven praten met elkaar en begrip hebben voor de ander is het begin van het opvoeden van een nieuwe generatie. Mooi dat dit boek er is.

Meer weten over de makers van het boek? Klik hier. Koop het boek bij je lokale boekhandel of op de website van Lannoo uitgevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s