Voorleesboeken, Zelf lezen

Sindbad de Zeeman – Tiny Fisscher

“Hoe vaak moet je jezelf bewijzen dat je een knappe kerel bent? dacht ik. Hoeveel rijkdom moet je nog willen vergaren als je meer dan genoeg hébt? En hoe vaak kan een mens gered worden, zou daar ook een grens aan zitten?”

Dit citaat zegt voor mij alles over deze heerlijke hervertelling van Sindbad de Zeeman. Iedereen heeft vast weleens gehoord van Sindbad uit Bagdad, maar: wie was hij nou eigenlijk? De zeven verhalen in dit boek komen uit Sprookjes van 1001 nacht: sprookjes die oorspronkelijk bedoeld waren voor volwassenen.

Maar nu kan iedereen van de verhalen smullen! Sindbad is een interessant en grappig personage: zeven keer onderneemt hij een risicovolle reis waar hij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Gaandeweg het boek moet je er steeds vaker om gniffelen: al neemt Sindbad zich steeds voor om nu toch echt in Bagdad te blijven: het avontuur, het koopmanschap en de zee blijven hem roepen. Maar hoe lang kan het goed gaan, hoe lang is Allah hem genadig? In elk geval tot en met de zevende reis, want die kan hij nog navertellen.

Het reizen en de hang naar avontuur hebben in eerste instantie te maken met je inlossen van een schuld tegenover zijn vader. Hij leefde er lange tijd op los en maakte al zijn geld op. Plots besloot hij dat hij het anders wilde doen: hij wilde zelf rijk worden en avonturen beleven.

De boodschap die in alle sprookjes centraal staat is dus ook: maak wat van je leven, wees vriendelijk en gul en geef om je medemens. Als je dat doet zal je steeds weer overleven. Opgesloten worden in een grot vol lijken, door een reuzenvogel gepakt worden of bijna opgegeten worden door een cycloop: het is een waar wonder dat Sindbad steeds weer ontkomt. De toehoorders van Sindbad vragen zich dan ook af:

“…zou dit nu allemaal echt gebeurd zijn, of heeft Sindbad de Zeeman een te grote fantasie?”

We zullen het nooit weten. Sprookjes zonder fantasie zijn geen leuke sprookjes immers.

Naast de inhoud van dit boek is het ook weer een lust voor het oog. Volt kinderboeken heeft inmiddels een behoorlijke lijst klassiekers uitgegeven, die stuk voor stuk aanraders zijn: Oliver Twist en Reis om de wereld in 80 dagen (ook door Tiny Fisscher), Sneeuwwit en Jungleboek (door Daan Remmerts de Vries). Vele bekende illustratoren werden betrokken bij de projecten, maar voor dit boek werden maar liefst zeven (!) illustratoren gevraagd om een ‘reis’ te illustreren: Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong Khing. Het effect is dat iedere reis een uniek karakter krijgt.

Het boek is in eenvoudige taal geschreven en daardoor al geschikt vanaf ongeveer 8 jaar. Ideaal ook als voorleesboek: de verhalen zijn niet te lang en niet te kort. Leuke schrijfopdracht om te geven: bedenk een 8e reis van Sindbad waarin hij weer helemaal in de problemen komt (en het overleeft).

Verschenen bij Volt kinderboeken, nu in de winkel en online te koop. Koop bij je lokale boekhandel of haal hem bij de bibliotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s