Zelf lezen

Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom

Ik heb genoten van dit nieuwste boek van Sanne Rooseboom! Het gaat allemaal om Mot, die eigenlijk Vlinder heet. Maar een fladderende en kleurige vlinder, dat voelt ze zich niet. Liever is ze een mot, donker en mysterieus. In een notendop vat dit het verhaal samen: wie ben je eigenlijk, wie wil je zijn en wat verwacht je omgeving van jou?

Dit thema heeft Sanne Rooseboom heel knap en boeiend uitgewerkt. Het begint al met de moeder van Mot, die als kleding- en houdingspecialist bezig is met ‘de eerste indruk’. Ze ziet er zelf uit als om door een ringetje te halen, slank, met keurig gelakte nagels, glanzend haar en hoge hakken. Haar dochter Mot is in alles het tegenovergestelde van haar moeder. Ze houdt van oude en donkere kleding, geeft niks om uiterlijk en is een beetje mollig. Mot voelt zich niet gewenst door haar moeder. En haar vader is ver weg in het buitenland en kan niet veel voor haar doen.

Het is het begin van een lange zomervakantie en Mot heeft niets te doen. Haar moeder wil haar niet in huis hebben, want er komen klanten langs die kledingadvies krijgen. Mot gaat naar buiten en ontmoet langs het kanaal waar ze woont haar meester, die metaalvisser blijkt te zijn. Met een sterke magneet vist hij dingen op uit het water. Oude, kapotte, maar soms ook bijzondere dingen. Mot raakt geïnteresseerd: dat wil ze ook! Maar haar moeder is niet enthousiast: ze vindt het vies en het past niet bij haar reputatie.

Toch zet Mot door. Ze koopt van haar spaargeld haar eigen magneet. En dan begint het avontuur. Want op de eerste dag dat ze aan de kade staat stuit ze op een duikboot! Haar nieuwe vrienden, de andere metaalvissers, helpen haar het enorme gevaarte boven water te brengen. En dat is het begin van een spannende zoektocht naar de eigenaar van de boot, het maken van nieuwe vrienden en het vinden van jezelf.

De wereld waarin Mot leeft lijkt op de onze, maar toch ook niet. Het is een klein stukje Nederland, in een industriële omgeving. Met een eigen ‘munt’ (niet de euro) en geschiedenis. Het heeft allemaal te maken met een steenrijke uitvinder en zijn familie. De uitvinder heeft belangrijke dingen gedaan voor de omgeving, mooie gebouwen neergezet en iedereen aan werk geholpen: iedereen respecteert dat. Totdat de uitvinder overlijdt en zijn zoon zijn positie overneemt: hij is een op macht beluste man. Hij wil de huren van de huizen verhogen, ziekenhuizen en speeltuinen slopen en kanalen verbreden. Niemand durft iets tegen hem in te brengen, maar ze zijn het niet met zijn plannen eens.

Op het moment dat Mot de duikboot vindt, komt er een mogelijkheid om verandering te brengen in deze situatie. Mot raakt verwikkeld in een ingewikkelde zaak, waarin ze hele lieve en bijzondere mensen ontmoet in de Werf, een prachtige omgeving waarin kleurrijke types in een soort commune samen leven in duikboten en circusacts opvoeren. Eindelijk voelt Mot dat ze ergens bij hoort. Ze mag zijn wie ze is. Toch komt ze gaandeweg in het verhaal ook steeds dichter bij haar moeder te staan.

De setting en de onderwerpen die Sanne Rooseboom gekozen heeft vind ik erg origineel. Magneetvissen is intrigerend en spannend (en verboden op heel veel plekken in Nederland, gelukkig zegt Sanne dat aan het eind van het boek nog – het is levensgevaarlijk omdat er soms nog oude werkende bommen opgevist kunnen worden). Nooit eerder las ik een kinderboek over dit onderwerp. Duikboten zijn ook onbekend terrein voor velen. Ik vind het mooi gekozen, omdat het letterlijk gaat over wat je aan de oppervlakte ziet (uiterlijk) en wat er onder water zich afspeelt (je innerlijk). Dat is uiteindelijk ook waar het verhaal over gaat. Mot ontdekt wie ze is en wie ze wil en mag zijn. Het gaat ook over ouderschap, verantwoordelijkheid en vriendschap. Belangrijke thema’s die er best dik bovenop liggen, maar het leest geweldig.

Na de vier delen over het Ministerie van oplossingen en drie delen over Jippie! komt Sanne Rooseboom nu met een dikke pil, een boek dat op zichzelf staat en dat ongetwijfeld veel lezers zal gaan trekken. Rooseboom heeft een goede naam opgebouwd en ook de kinderboekenwereld is nieuwsgierig naar haar nieuwe werk, te zien aan alle aandacht op Social media. Meer weten? Kijk op sanne-rooseboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s