Geen categorie

Helden – Daan Remmerts de Vries & Sebastiaan Van Doninck

Een groots boek: letterlijk en figuurlijk. Het past niet in de hand in bed of in een leesstoel, dus dan maar lezen op het zachte kleed op de grond.

Ik kon de cover met de glimmende titel HELDEN niet weerstaan: Griekse verhalen kunnen mij niet vaak genoeg opnieuw verteld worden.

In dit boek tref je vijf verhalen: stuk voor stuk helder verteld, ondanks de vele personages en ingewikkelde intriges.

En dan de illustraties: die verdienen echt dit mooie grote formaat. De abstracte kleurvlakken en strakke detailtekeningen in zwarte pen passen perfect bij de verhalen.

Rare jongens, die Grieken! Van emanicipatie of normale omgangsvormen hadden ze nog nooit gehoord:

“Een vrouw! Die mee wilde op deze grimmige tocht! Dat kon je toch niet serieus nemen. Uiteindelijk besloot Jason dat dat niet doorging. Atalanta huilde van woede toen ze het hoorde.”

“Griekenland was in die dagen (…) een onbeschaafd land. Er was nog geen politie. Er was ook geen wegenwacht. Er was ook geen eerste hulp of telefoon. (…) Er waren, uiteraard, wél een hoop boeven en booswichten…”

Aanrader om eens een mythe voor te lezen (in de klas) en te vergelijken met onze tijd: hoe zou onze wereld eruit zien als we rekening hielden met de God van de zee, het raadplegen van orakels of met de magie van Medea? Hoe zou een dag er dan uit kunnen zien? Het leent zich ook voor fantastische schrijfopdrachten: schrijf je eigen Griekse mythe en maak een reis waarbij jij de held bent. Nog steeds zijn er zoveel verwijzingen naar beroemde namen als de Minotaurus, Herakles, Zeus, Hera en Oidipus: waar komen we die nog meer tegen? Denk aan films of (fantasy)boeken. Dit stuk geschiedenis zullen we altijd blijven vertellen aan onze kinderen en je mist echt iets als je nooit een Griekse mythe hebt gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s