Voorleesboeken, Zelf lezen

Sneeuwwit – Daan Remmerts de Vries

Illustraties Mark Janssen

“‘Er is iets veranderd bij me, geloof ik. Vroeger had ik onmiddellijk “ja” geroepen. Maar tijdens die lange slaap heb ik nagedacht. Over mezelf. Over dat ik eens wat steviger en zelfstandiger zou moeten zijn. Dat ik ook voor mezelf moet kunnen zorgen… En weten jullie van wie ik dat heb geleerd? Van jullie!’”

Sneeuwwit is het verhaal van Sneeuwwitje. Sneeuwwit is de naam die veel beter bij haar past. Geen lief, volgzaam meisje, maar een zelfbewuste vrouw die haar eigen keuzes maakt.

Daan Remmerts de Vries maakte van het sprookje dat we allemaal kennen iets bijzonders. Een bewerking waarin je het origineel herkent, maar waar hij humor, magie en hedendaagse thema’s subtiel aan toevoegde. Waarin de dwergen, de boze koningin en de prins die haar komt redden allemaal radertjes zijn die iets in werking stellen bij Sneeuwwitje: ze maken van haar de vrouw die ze wil zijn.

Het sprookje kent echt iedereen, dat durf ik wel te stellen. Ook de Disney-film hebben veel mensen wel gezien: hierin is Sneeuwwitje een schattig en kwetsbaar prinsesje dat kan praten met de dieren. Als ze verdwaalt in het bos nadat de jager haar heeft weggejaagd, komen alle vogeltjes en eekhoorns bij haar zitten in een überzoete scène. Zo niet in de bewerking van Remmerts de Vries. Hij maakt er een realistischer setting van en dat toverde een glimlach op mijn gezicht:

“‘Kom dan!’ riep ze.

Natuurlijk gebeurde dat niet. Ze mocht dan dol op dieren zijn, ze kwamen nooit zomaar naar haar toe.

‘Kom nou maar,’ zei ze nog een keer, zonder veel hoop.

De eekhoorn staarde in haar richting. Hij nam een aanloopje en schoot omhoog in een boom. Daar ging hij weer zitten gluren.”

Tijdens het lezen, wat heerlijk is omdat het vlot geschreven is en begeleid wordt door schitterende paginavullende illustraties van Mark Janssen, moest ik regelmatig lachen om de oplossingen die de schrijver heeft bedacht om het verhaal net een andere twist te geven. Het wijkt niet enorm af, maar past goed in het geheel. Ondanks de sprookjesachtige tijdloze setting heeft het verhaal nu meer zeggingskracht gekregen lijkt het. Vooral omdat Sneeuwwitje meer een mens van vlees en bloed is geworden.

Deze bewerking is dus weer heel geslaagd naar mijn mening. Ook Het Jungleboek van het duo Remmerts de Vries en Janssen vond ik goed, maar dit nog net iets beter. De vormgeving door Volt uitgevers is ook weer zó goed gedaan: zie de linnen kaft met glitter als je de wikkel van het boek af haalt. Een echte verrassing. Ik denk dat je veel kinderen vanaf een jaar of 8 heel blij maakt met dit boek. Het is niet te eng of gruwelijk zoals het oorspronkelijke sprookje. Om voor te lezen vanaf 8, zelf lezen vanaf 9 jaar.

Meer info of het boek bestellen? Kijk op de website van uitgeverij Volt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s