Geen categorie

Lezen was nog nooit zo leuk – Li Lefébure

Li Lefébure ken je misschien van haar kinderboeken over Raaf en Papegaai, of van het knallend roze boek over lezen en schrijven (Lees, verwonder en schrijf) dat alweer twee jaar geleden (oktober 2020) verscheen.

Dat roze boek is bij ons op de pabo een echte hit. Veel studenten willen het graag hebben om lesideeën uit op te doen: door het fijne grote formaat en de vele voorbeelden en foto’s kan je er direct mee aan de slag in de klas. Onlangs deed ik nog met derdejaars studenten de werkvorm uit het boek met de krabbeltekening waar je een fantasiewezen mee bedacht en een verhaal schreef. Zo origineel en fantasierijk zijn de ideeën van Li Lefébure.

En nu is daar een nieuw boek bomvol inspiratie, dit keer over lezen en boeken: Lezen was nog nooit zo leuk! Uiteraard ben ik nieuwsgierig waar Lefébure allemaal mee gaat komen.

De eerste helft van het boek gaat vooral over het creëren van een fijne leesomgeving. Hoe doe je dat thuis, maar ook in de klas? Li Lefébure benadrukt dat het bij lezen niet altijd hoeft te gaan over met je neus in de boeken. Praten over wat jij leuk/mooi/stom/grappig/interessant vindt is minstens zo belangrijk. Het is heerlijk dat er heel veel kant-en-klare vragen en opdrachten in staan waarvan je direct zin krijgt om ze af te vuren op kinderen! Bijvoorbeeld: Wie zou je willen zijn: Matilda of Pippi Langkous? Wat is het grappigste boek dat je ooit hebt gelezen? Of: Ruik jij ook soms aan boeken?

Als je in de klas concrete stappen wilt zetten om een positief en fijn leesklimaat te creëren, ga dan aan de slag met het Boek van de dag. Hoe verder je doorbladert, hoe enthousiaster je wordt van de creatieve ideeën. En het fijne is: je hebt er niet veel voor nodig en het kost vaak weinig (voorbereidings)tijd.

In het tweede deel komen praktische werkvormen aan bod die je misschien al kent van jouw basisschool: tutorlezen, theaterlezen, strookjeslezen, de leeschallenge of dobbelsteenlezen. En je krijgt inspiratie om met je klas een boek te gaan maken: een weetjesboek, een moppenboek, een gedichtenboek: het maakt niet uit, als het maar ván en vóór alle kinderen in de klas is!

Aan het begin van het boek schrijft Li Lefébure dat dit boek geen taalmethode is. Nee, natuurlijk niet, je mag zelf kiezen wat je wel en niet wilt doen en wat past bij jouw klas. Maar wat zou het fijn zijn als leerkrachten wat vaker de methodes los durven laten en met de kinderen op ontdekkingstocht gaan in de wereld van de boeken. Laat je als leerkracht ook verrassen door wat er allemaal voor mooi aanbod is in kinderboeken. Leer nieuwe dingen van informatieve boeken. Lach mee met grappige verhalen en pink een traantje weg als een boek je raakt.

Dikke vette tip voor alle leerkrachten en ouders!

Meer weten? Kijk op lilefebure.nl/docenten/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s