Zelf lezen

Wie achter deze deur verdwaalt – Rindert Kromhout & Tonke Dragt

Een bijzondere samenwerking, gebaseerd op een idee van zo’n veertig jaar geleden, resulteerde in dit bijzondere, hartverwarmende verhaal dat opgeschreven is door Rindert Kromhout, maar afkomstig is uit het nog altijd levendige brein van Tonke Dragt (91 jaar!).

Een fantasierijk en ontroerend verhaal over een klas op een school voor speciaal onderwijs met kinderen die allemaal nét een tikje anders zijn: net iets te luidruchtig, te verlegen of te brutaal. Meester Tom wil dat zijn klas elkaar echt goed gaat leren kennen. En daar heeft hij Lavinia Morgenster (aka Tonke Dragt) bij nodig: de schrijfster nodigt de kinderen uit om door een deur in haar huis te gaan om in een bijzonder land te komen. Maar om daar te komen, moeten ze nog wel iets doen…

Dit verhaal leest heerlijk en is eigentijds en tegelijk tijdloos. Er worden mooie verwijzingen gemaakt naar beroemde kinderboeken als Spaghetti van menetti en Pinokkio, maar ook naar De waanzinnige boomhut. Vooral het nawoord van Rindert Kromhout vind ik bijzonder: hij vertelt over zijn eerste ontmoeting met Tonke Dragt en hun jarenlange vriendschap. Én over de paspoorten van de Kinderboekenweek van 1982, waar wellicht mijn wat oudere lezers (45+) een herinnering aan hebben.

Wat een uniek boek, ik heb ervan genoten en weet zeker dat het meer mensen zal verrassen. Lees het voor, raad het aan en geef de kinderboekenliefde door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s