Voorleesboeken, Zelf lezen

Sint zit vast! Een avontuur van de dappere ridster

Janneke Schotveld & Milja Praagman

“Krijg nou roest!”

De dappere ridster raakt weer verwikkeld in een spannend avontuur, deze keer met Sinterklaas die in een lastig parket zit: hij zit vast in een schoorsteen en hij ‘moet nog een hoop’. Ja, een heleboel te doen, maar ook letterlijk een hoop, want hij moet nodig poepen. Hilarisch hoe Janneke Schotveld speelt met taal in dit nieuwe boek dat helemaal gaat over Sinterklaas en zijn pieten, én de dappere ridster natuurlijk!

Een nieuwe generatie Sinterklaas-kinderboeken ontstaat de afgelopen jaren. Jaap en Bas bespraken het ook al in de update van de Grote vriendelijke Podcast: uitgeverijen brengen nieuwe boeken uit met pieten in alle kleuren van de regenboog, scholen en bibliotheken ruimen de boeken op waarin nog zwarte pieten zitten. Een belangrijke ontwikkeling!

Dit fijne boek over de dappere ridster is weer een genot om (voor) te lezen. Zoals gezegd vanwege de onmiskenbare humor en taalgrapjes die we van Schotveld kennen, maar ook omdat we echt van de ridster zijn gaan houden: overschrokken, no-nonsens, stoer, maatschappelijk betrokken en gek op alles wat met fietsen te maken heeft. Op haar verlanglijstje staan dan ook; ‘remkabels, bandenplak en roestpoets’.

De pieten zijn in staking, want ze vinden dat kinderen tegenwoordig veel te grote cadeaus vragen. Sint is veel te lief en wil alle kinderen blij maken. Daarom gaat hij in zijn eentje het dak op. De dappere ridster vindt hem en besluit de pieten op te trommelen: zo kan dat niet. Ze gaat naar het pietenhuis (“gelukkig weet ze waar dat is, want ze kijkt ook naar het Sinterklaasjournaal”). Aangekomen in de slaapzaal “kan ze een schuimpje horen vallen” zo stil is het.

Aan het eind van het boek komt alles goed. En de boodschap: wees ook blij met een klein cadeautje, die komt vast binnen bij kinderen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s