Prentenboeken

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters

Ik wist niet dat zwart-wit zo op je af kon knallen alsof het felle kleuren zijn. Maar in het prachtig vormgegeven boek van Octavie Wolters kan het: de beelden – allen linosnedes – komen recht op je af! De details, de streepjes van het handwerk en de herkenbare figuren maken het tot zo’n bijzonder schouwspel. En dan heb ik het verhaal nog niet eens gelezen!

Ik volg Octavie al een tijdje op Instagram: met veel plezier, want ze laat veel van haar werk en leven zien. Ik begon haar in eerste instantie te volgen omdat ik zelf ook wat bescheiden pogingen deed om linosnedes te maken, erg leuk om te doen, maar zo lastig. Octavie Wolters maakt echt schitterend werk, dat je in haar webshop kan kopen: echt even kijken!

Maar goed, haar boek! De spreeuw vliegt over het land en zingt over hoe mooi alles is. Hij wil alle dieren vertellen wat hij van plan is. Zij vertellen hem waar hij nog meer over moet zingen. Over het water, de nacht, de stenen, maar ook over het leven:

“‘Vergeet niet te zingen over het leven’ zei de eend. ‘Leven lijkt soms zo moeilijk, maar het is het eenvoudigste dat er is. Het enige dat je hoeft te doen is bestaan, dat is meer dan genoeg.’”

En nadat hij alles had gehoord, zong hij. “Als je goed luistert, dan hoor je het. Als je goed kijkt, dan zie je het.”

Vanaf nu luister je anders naar de spreeuw die zingt in de boom, de zwermen spreeuwen die veel geluid maken. Want ze zingen over het leven, en dat is de moeite waard om naar te luisteren.

Een fijne filosofische boodschap: mindful en bewust leven is fijn en het laat je dingen zien die je niet zag toen je er snel voorbij rende. Kijk eens goed om je heen en zie hoe mooi alles is. En vooral ook dit knallende boek van Octavie, dat een kunstwerk is dat niet in je boekenkast moet staan, maar in een lijstje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s