Zelf lezen

Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort

Selma Noort ken ik van haar vorige boek Koningskind, dat veel indruk op mij maakte omdat het een bijbelverhaal tot leven brengt: het is gebaseerd op het Salomonsoordeel. Haar nieuwe boek Het kleine huis bij de rivier is alledaagser van opzet: een ontroerend en lief verhaal dat in onze tijd speelt over twee kinderen, die elkaars neef en nicht zijn en op een bijzondere plek wonen met veel familie om zich heen.

De plek waar ze wonen is een heel belangrijk gegeven in het verhaal, het speelt eigenlijk de hoofdrol. De slaapkamer van Joes bevindt zich op een gevaarlijke plek: hun huis staat op een smalle dijk en het verkeer rijdt rakelings langs de huizen. Aan het begin van het boek leer je de familie van Joes kennen: zijn moeder is een vluchteling en werd bij de opvang in Nederland verliefd op Walter, de vader van Joes. Ze gaan in het huis op de dijk wonen en Joes krijgt er een hele familie bij: zijn oom Jordan woont naast hen en zijn nichtje Amber wordt zijn beste vriendin.

Samen beleven ze vele avonturen. Als ze samen zijn durven ze meer en ze zijn erg nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Wat vooral opvalt is de warme familiesfeer, die spat van de bladzijden. Er gebeurt niet veel spannends, maar het is gewoon fijn om te lezen.

Tot er op een dag een vreselijk ongeluk gebeurt. Er rijdt een grote vrachtwagen op Joes’ slaapkamer af, de vrachtwagen rijdt het huis binnen en Joes heeft een zware hersenschudding en breekt zijn been, arm en ribben. Een gebeurtenis die een grote klap is voor de hele familie. Gelukkig komt Joes er bovenop. Alleen is hun huis helemaal verwoest. Waar moeten ze nu wonen? De familie Van Rijn vindt ook daarvoor natuurlijk een oplossing!

Het is een sfeervol verhaal met ruimtebeschrijvingen die je helemaal voor je ziet. Ik moest denken aan de IJsseldijk van Deventer, waar ik deze zomer vele malen overheen ben gefietst (en het water stond extreem hoog!) Ook daar zijn huizen die vlak tegen de weg aan liggen en ik kan me voorstellen hoe gevaarlijk dat kan zijn.

Kortom: een fijn boek. Niet zo indrukwekkend als Koningskind, maar dat was dan ook echt een heel bijzonder verhaal. Ik kan me bij dit boek wel kinderen (10+) voorstellen die graag lezen over een landelijke omgeving, over familie, vriendschap en hoe je om kunt gaan met een vreselijk ongeluk.

Het boek verschijnt bij uitgeverij Leopold. Ik ontving een recensie-exemplaar. Bestel het boek bij kinderboeken.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s