Zelf lezen

Thomas Tucker ontdekkingsreiziger van beroep – Harmen van Straaten

Op een nieuwe school beginnen is altijd moeilijk. Je kent de kinderen in de klas nog niet, net als je nieuwe meester of juf, het gebouw voelt onwennig en je moet bedenken hoe je je zult gedragen, die eerste dag. Thomas Tucker lijkt daar allemaal geen last van te hebben. Taco, zijn nieuwe klasgenoot, kijkt vol ontzag naar Thomas als hij op het dak van de school zijn intrede doet.

“Thomas Tucker was alles wat en wie ik wilde zijn. Zijn zelfbewuste loopje. Zijn grijns vol zelfvertrouwen. Ik zag dat mijn vrienden aan zijn lippen hingen. Alsof ze elk woord van hem wilden inademen om zo ook een stukje Thomas Tucker te worden. We wilden allemaal zijn vriend worden en… Hij koos mij.”

Vanaf het moment dat Thomas bij hem in de klas zit, verandert het leven van Taco ingrijpend. Maar niet alleen maar op een goede manier. Hij heeft er een nieuwe spannende vriend bij, maar er gebeuren ook rare dingen. Taco wordt beschuldigd van diefstal en vernieling. Zijn oude vrienden wantrouwen hem.

“Sinds de komst van Thomas Tucker liep alles mis. Alsof hij het hele evenwicht had verstoord. Toen Thomas er net was, dacht ik dat hij van een andere planeet kwam. Het leek er langzamerhand steeds meer op dat ik zelf in een andere wereld was beland.”

Taco krijgt vreemde brieven en voelt zich erg alleen. Totdat hij ontdekt hoe het zit. Het eind van het boek is ontroerend en verrassend. Ondertussen speelt er een heel andere belangrijke gebeurtenis in het verhaal: de maanlanding van de Apollo in 1969. Het boek speelt dus zo’n 52 jaar geleden. De maanlanding is een metafoor voor het ontdekken van een nieuwe wereld, net als Thomas moest doen.

“‘Een kleine stap voor de mens en een grote stap voor de mensheid’ hoorde ik hem zeggen. Ik voelde dat er iets belangrijks was gezegd. Dat ik nooit meer met dezelfde blik naar de maan zou kunnen kijken. Maar ook naar mezelf.”

Een fijn boek dat ik graag gelezen heb. Geschikt vanaf 8 jaar. Erg leuk om stukjes uit voor te lezen waarin Thomas stoere dingen doet. Is dat herkenbaar voor kinderen? Hoe voelen zij zich als ze nieuwe dingen moeten doen, nieuwe vrienden willen maken?

Meer info: https://www.kinderboeken.nl/boek/thomas-tucker-ontdekkingsreiziger-van-beroep/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s