Zelf lezen

Jakob en de zeven gevaren – Jacques Vriens

Een boterham met tevredenheid, levertraan, tbc, telegrammen, muziek uit een pick-up en bellen in een telefooncel. Veel dingen die heel gewoon waren voor kinderen in de jaren ‘50 kennen we nu niet meer. Door het heerlijke nieuwe boek van Jacques Vriens ben je eventjes in een heel andere tijd: de tijd van vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Jakob is een dappere jongen binnen een katholiek gezin. Zijn ouders hebben veel ruzie en besluiten te gaan scheiden. De pastoor keurt de echtscheiding af: het is niet de bedoeling van God. Jakob worstelt met de vraag of hij wel wil blijven geloven. Als hun huis ook nog afbrandt vertrouwt hij het helemaal niet meer: dat je alles kwijt raakt, zelf je lieve poes, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Jacques Vriens schrijft weer in zijn onvervalst meeslepende schrijfstijl die dicht op het kind zit en veel dialoog bevat. Het lijkt wel of dit boek nóg persoonlijker is dan de verhalen over Meester Jaap: het kan niet anders of Jacques Vriens heeft zich laten inspireren door zijn eigen jeugd. Het geeft zo’n mooi beeld van de tijd: het strakke regime op school, de grote klassen (52 jongens!), een keer per week televisie kijken, de ontdekking van de ‘duivelse’ Rock ‘n’ Roll. Er was zoveel verboden voor kinderen en de regels vanuit kerk en gezin waren streng. Hoe anders is het nu, met kinderen die ‘alles’ krijgen wat ze maar willen en niets hoeven te doen in huis.

Een waardevol boek om de verschillen tussen toen en nu bespreekbaar te maken. Het is een heerlijk boek om zelf te lezen én om voor te lezen. Het deed me denken aan Kees de jongen, een favoriet van mij, maar meer geschikt voor wat oudere lezers en met lastiger taalgebruik. Als je meer wilt lezen over kinderen die worstelen met het geloof, kan ik Het boek van alle dingen van Guus Kuijer ook aanraden. Kortom, veel aanknopingspunten voor een mooi project over toen en nu, de geschiedenis van jou, je ouders en je opa en oma. Fotoboeken zoals Het grote jaren ‘50 boek, Gouden jaren en de boeken van Wim Daniëls passen er ook mooi bij. En natuurlijk de films en boeken van Pietje Bell en Kruimeltje!

Het boek is prachtig vormgegeven, met een retro uitstraling. Te bestellen via deze link.

Kijk vooral ook dit filmpje van Jacques Vriens zelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s