Prentenboeken

De dag dat jij begint

Jacqueline Woodson, illustraties van Rafael Lopez

Voor veel kinderen is de eerste schooldag spannend. Maar als je uit een ander land, een andere cultuur komt, is het helemaal spannend of je ‘erbij past’.

De twee kinderen uit De dag dat jij begint zijn beiden van kleur en zijn beiden heel onzeker of ze wel vriendjes zullen maken in hun nieuwe klas. Ze kijken naar hoe de kinderen spelen, hoe ze eruit zien, wat ze eten tussen de middag. Dat is heel anders dan wat zij gewend zijn. Het is niet makkelijk om je plek te vinden in een omgeving waar niemand je kent. Als je goed kijkt naar de tekeningen valt echter iets op: iedereen is anders. Het staat er niet expliciet, maar dat is het mooie van prentenboeken: de illustraties vertellen ook een verhaal. De twee ‘nieuwe’ kinderen zijn helemaal niet zo anders dan zij, want iedereen verschilt van elkaar en dat is juist leuk!

Aan het eind van het boek ontmoeten de jongen en het meisje die beiden nieuw waren elkaar en ze worden vrienden. Het ‘nieuw zijn’ verbindt hen. Een fijne afsluiting met een mooie boodschap: het komt wel goed, het duurt even, maar je zult je op een dag echt thuis voelen.

Een fantastisch boek voor de gouden weken in groep 1/2, om samen met een groep kinderen te lezen en te praten over de vraag: hoe voel je je als je nieuw bent? Hoe kun je een ander welkom heten? Hoe kun je iemand leren kennen en van een ander leren? En hoe maak je vriendjes in de klas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s