Zelf lezen

Keizer Ei – Karst-Janneke Rogaar

Wat een heerlijk boek: hier gaat mijn (wijs met)taalhart sneller van kloppen. Een heel boek met ongeveer 90% van alle woorden met een ‘ei’ in onze taal, en dan ook nog in een spannend en enorm grappig sprookje.

Heid en Teit gaan op reis en ze komen aan op een eiland waar Keizer Ei de baas is. Hij zit niet te wachten op indringers, maar realiseert zich opeens dat hij niet zo onaardig wil zijn. Bovendien valt hij als een blok voor de kat die eigenlijk Majes Teit heet. Heid gaat terug naar het vaste land, maar Teit blijft achter met de Keizer: ze zijn verliefd geworden. En ze dromen van veel kinderen met namen als Activi, Spontani en Elektrici. Mét de achternaam van Majes natuurlijk!

Ik heb genoten van dit boek waar dus zóveel ei-woorden in staan dat er ook onvermijdelijk heel ingewikkelde woorden in staan zoals onfeilbaar, soeverein en contreien. Maar het stoort niet en de jonge lezer (vanaf 8 jaar zelf lezen denk ik) kan het verhaal goed volgen zonder dat hij alle woorden snapt. Voor het woordbeeld is dit natuurlijk fantastisch. Veel kinderen hebben moeite met woorden met een ei of ij. De enige manier om het goed te schrijven is om het op te slaan in je woordgeheugen.

Ik vind dit boek een must voor de middenbouw, waar de ei-woorden aangeboden worden. En hoe geweldig is het om de kinderen naar aanleiding van dit sprookje zelf een verhaal te laten schrijven met zoveel mogelijk ei-woorden erin? Of met ij-woorden, au-woorden of ou-woorden.

Dank @kluitman voor dit recensie-exemplaar, ik ga het zeker gebruiken op de pabo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s