Young adult, Zelf lezen

IJzerkop – Jean-Claude van Rijckegem

Wat een boek! De bloedspetters zitten nog op de muur, ik sla hem gauw dicht!

IJzerkop is een ijzersterke historische roman voor gevorderde lezers (vanaf 12 jaar). Zoals de voorkant al verraadt gaat het over een meisje in het leger van Napoleon. Constance (Stans) wordt uitgehuwelijkt als ze 18 is (met een man van 45) en ze is enorm ongelukkig. Als de kans zich voordoet neemt ze de plek over van een jongen die het leger in moet. Stans wordt een soldaat. Nadat ze een schietpartij overleeft wordt ze IJzerkop genoemd. Niemand weet dat ze eigenlijk een meisje is. Totdat…

Het tijdsbeeld is prachtig neer gezet. Je verkeert 360 pagina’s lang in begin 1800, waar de kinderen alcohol drinken, vrouwen achter het aanrecht horen en het begrip hygiëne nog niet is uitgevonden. Ik heb genoten van de sfeerbeelden en de bloederige taferelen op het slagveld, maar vooral van de onaangename personages. Ik houd er altijd wel van als er geen sympathieke personages in een verhaal voorkomen. Aan iedereen zit wel een naar randje. En Stans spant de kroon! Hoewel het natuurlijk stoer is dat ze een man wil zijn, denkt ze vooral aan zichzelf. Uiteindelijk wint de familieband het toch van het egocentrisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s