Prentenboeken, Voorleesboeken

Het zaadje van compassie – Zijne Heiligheid de Dalai Lama, met illustraties van Bao Luu

Ik ontving van Uitgeverij Holland een recensie-exemplaar van dit unieke boek dat wereldwijd op 24 maart verschijnt in vele talen. Wat bijzonder, juist op dit moment!

Het prentenboek is geschreven door de Dalai Lama (Tenzin Gyatso) zelf: hij richt zich specifiek op de kinderen, omdat de hoop op hen gevestigd is. Het is het levensverhaal van de Dalai Lama, die op 4-jarige leeftijd werd herkend als de reïncarnatie van zijn voorganger.

De mooie illustraties passen goed bij de tekst en vormen een geheel. Er staan best lastige woorden in het verhaal (metafysica, boeddhisme, Sanskriet), maar het is ook goed te volgen als je niet alle woorden begrijpt. Ik zou dit boek echter pas aanraden vanaf een jaar of 8. Voor jongere kinderen kun je het verhaal zelf vereenvoudigen door wat dingen weg te laten.

Het boek roept bij kinderen vast ook wel vragen op waar je individueel of in een groep over kunt discussiëren, zoals: hoe kan een kind van 6 jaar een monnik worden en studeren? Mocht zijn moeder ook mee naar het klooster? Waarom liet de Dalai Lama gevangenen vrij? Betekent compassie dat je altijd aardig moet doen?

Juist nu is de boodschap van de Dalai Lama zo belangrijk: compassie – het kunnen leven in harmonie met zichzelf en in verbondenheid met elkaar. De Corona-crisis brengt naast veel ellende en onzekerheid ook verbinding en samenhorigheid. Fantastisch dat dit boek juist nu verschijnt en ik hoop dat het onderwijs, de ouders en de verzorgers het boek veel gaan voorlezen en er met kinderen over gaan praten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s