Young adult

Jona – Anna van Praag

Wat een bijzonder en gelaagd boek is dit! Ik heb weer erg genoten van de sterke schrijfstijl van Anna van Praag. In haar vorige boek Noorderlicht liet ze ook al zien dat ze niets aan het toeval overlaat in haar boeken. Alles is doordacht en er zijn meerdere lagen en ‘doorkijkjes’.

Zo is het verhaal van Jona, waarin een intrigerende familiegeschiedenis wordt ontrafeld, ook het verhaal over de Joden na de Tweede Wereldoorlog met hun rituelen en gebruiken. Vooral de ingewikkelde relatie die Jona heeft met zijn vader (zijn moeder is overleden) raakt je als lezer. Jona weet niet zoveel over zijn moeder: waarom vertelt zijn vader hem zo weinig? En waarom vertelt hij – als hij dan iets zegt – ‘foute dingen’ en geeft hij Jona de schuld van de dood van zijn moeder? En waarom heeft zijn oma het steeds over ene Simon, iemand die niemand kent?

Jona is een bijzondere jongen: hij is gevoelig, kwetsbaar en twijfelt vaak aan zichzelf. Door het profielwerkstuk dat hij moet maken ontwikkelt zich een vriendschap met twee klasgenoten, Elin en Lucas. Het PWS gaat over het geheugen en beginnende alzheimer. Jona’s oma en de mysterieuze Simon zijn het onderwerp. Wat ontdekken ze over Jona’s familie? Wat betekent dat voor Jona’s band met zijn vader?

Door dit boek leerde ik wat gaslighting is. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is een vorm van emotionele manipulatie. Een gaslighter voedt zijn of haar zelfvertrouwen door de waarheid overtuigend te verdraaien. Gaslighting gebeurt subtiel en is een sluipend proces. Een slachtoffer kan hierdoor heel lang niet doorhebben wat er eigenlijk gaande is. (Bron: slachtofferwijzer.nl).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s