Zelf lezen

De speurders van morgen – Jeroen van Berckum

Wat zou jij doen als je één dag verder in de toekomst leeft? Als je kan zien wat er allemaal staat te gebeuren: wie de loterij wint, een vreselijk ongeluk of dat het eindelijk gaat sneeuwen? Zou je dat willen?

Het overkomt de opa van Jonas, die al jarenlang bezig is met zijn grote uitvinding: een tijdmachine. Hij wil terug naar het verleden om iets recht te zetten, maar komt per ongeluk in de toekomst terecht! En wat er dan allemaal gebeurt…

In de twee boeken uit de serie De speurders van morgen leren we Jonas en zijn opa goed kennen. Jonas is een onzeker jongetje, hij heeft geen vrienden op school en hij rouwt nog steeds om de dood van zijn vader een aantal jaren geleden. Die tijdmachine heeft met zijn vader te maken; hij en zijn opa willen voorkomen dat zijn vader een ongeluk krijgt zodat hij niet overlijdt.

Maar het loopt anders. Door maffe omstandigheden staat Jonas opeens met het allerirritantste meisje uit zijn klas, Maartje, voor een onmogelijke opdracht: opa is namelijk per ongeluk de toekomst in geslingerd in plaats van het verleden, en dat geeft mogelijkheden, maar Jonas en Maartje ook een zware verantwoordelijkheid.

Deel 1, De overval, is een enorm spannend verhaal, maar eindigt met een cliffhanger. Gelukkig las ik ook deel 2, De kunstroof. Ook dit is weer zenuwslopend. Deel 2 is uitvoeriger en bevat nog meer verhaallijnen, en zelfs ingewikkelde puzzels! Je wordt als lezer zo echt betrokken bij het verhaal.

Jeroen van Berckum heeft een vlotte schrijfstijl, geschikt voor lezers vanaf 9/10 jaar. Wat ik leuk vind is dat de hoofdpersoon Jonas soms rechtstreeks de lezer aanspreekt. Dat zorgt voor een grappig effect. In het tweede deel wisselt het perspectief van Jonas naar Maartje. Het is interessant om ook haar beter te leren kennen.

Verder vind ik de diepere lagen in het verhaal mooi. Het verdriet van Jonas, zijn onzekerheid, de vriendschap die langzaam groeit tussen Jonas en Maartje, de afwezige vader van Maartje. Het is meer dan een spannend verhaal, het heeft ook een psychologische diepgang.

Ik denk dat veel kinderen van deze boeken zullen smullen! Ik mocht de boeken lezen van Clavis en de auteur. Ik geef de boeken zeker door aan mijn studenten, ik ben benieuwd wat zij ervan vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s