Graphic novel

Dagen van zand – Aimée de Jongh

Dagen van zand vertelt het verhaal van de Dust bowl, een gebied in Amerika waar van 1930 tot 1940 grote droogte heerste, waar zandstormen woedden, het nooit helemaal licht werd overdag en waar jonge kinderen doodgingen aan een longontsteking door het fijne stof.

John wordt gevraagd als fotograaf om het leven in dat gebied vast te leggen zodat de overheid letterlijk een beeld krijgt van de verschrikkingen. Maar hoe langer John in het gebied verblijft, hoe meer hij zich realiseert dat fotografie niet het medium is dat nodig is om vast te leggen wat er gebeurt. Dit gegeven is gebaseerd op feiten, er werden in die tijd echt fotografen naar het gebied gestuurd om het leven vast te leggen. John kreeg een lijstje: maak een foto van… een huis van binnen en van buiten, weeskinderen, een gezin dat zijn auto inpakt om te vertrekken.

Een boeiend en hartverscheurend stuk van de Amerikaanse geschiedenis. Door de klimaatverandering zijn nieuwe periodes van grote droogte steeds aannemelijker.

Deze graphic novel is geschikt vanaf 13 jaar ongeveer. Voor jongere kinderen is het waarschijnlijk nog iets te abstract. Een bijzondere lees- en kijkervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s