Zelf lezen

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw – Davide Morosinotto

Dit verhaal mag niet gelezen worden. Alles wat in dit boek staat is geheim. Hoe nieuwsgierig wil je me maken? Lezen dus! In de warme zomerzon las ik het verbijsterende avontuur van de tweeling Victor en Nadja: het was ijskoud (-20 graden Celsius), gruwelijk, gewelddadig, ontroerend en spannend tegelijk. Wow, wat heb ik genoten van dit tweede boek van Morosinotto.

Zijn 1e boek (Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn) staat al een hele tijd in mijn favorietenlijst. Dit 2e boek voeg ik daar nu aan toe. Ongelofelijk knap wat deze schrijver kan: fictie schrijven alsof het waargebeurd is, je vastzuigen aan de bladzijden, móeten doorlezen. En dan is het boek ook nog zo prachtig vorm gegeven.

Het boek bestaat uit een heleboel ‘schriftjes’ die zijn geschreven door Victor en Nadja. Alles wat blauw geschreven is, is van Nadja en Victor schreef met rood. Het boek begint met de mededeling van ene kolonel Smirnov die aangeeft dat de schriften staatsgevaarlijk zijn en dat je ze alleen mag lezen als je over de juiste autorisatie beschikt. Die hebben we niet, maar we slaan toch de bladzijde om…

Nadja en Victor wonen in Leningrad (nu Sint-Petersburg) ten tijde van het begin van WO2. De Duitsers rukken op richting hun stad. Hun ouders zetten de tweeling (12 jaar) op een kindertransport, een trein met onbekende bestemming. Door ongelukkig toeval raken broer en zus elkaar direct kwijt.

Victor krijgt, zodra hij in een strafkamp is beland, via via het bericht dat de trein waar zijn zus in zat is afgebrand. Hij weigert te geloven dat zijn zus dood is. Hij doet er alles aan om haar te vinden.

Ondertussen heeft Nadja de treinbrand inderdaad overleefd. Ze vlucht met een groep kinderen richting een stad en later naar een vesting in een meer.

Beide kinderen schrijven in hun schriften, die ze meenamen uit Leningrad, hun belevenissen op. En die zijn even verschrikkelijk als bewonderenswaardig. Het zijn dappere, slimme kinderen die elke keer weer weten te ontkomen aan het Duitse leger of kwaadwillende volwassenen. Kolonel Smirnov leest met je mee in de schriften en maakt aantekeningen: hij concludeert keer op keer dat de tweeling zich schuldig maken aan meerdere misdaden. Dat schrijft hij in de kantlijn en doordat hij verwijst naar wetsartikelen komt het geloofwaardig over.

Dit boek is niet voor tere zielen. Victor en Nadja beschrijven de gebeurtenissen in geuren en kleuren (zie foto’s). De toegevoegde foto’s, het bloed op de pagina’s, de beschrijving van lijken langs de weg, de beschietingen, een poging tot kannibalisme, de honger, de ijzige kou en de eindeloze sneeuw- en ijsvlaktes: het draagt bij aan een bijzondere leeservaring.

Nadja en Victor blijven geloven dat ze elkaar terug zullen zien. Daarover zeg ik natuurlijk niets. Dit boek is een dikke vette aanrader. Dank Davide Morosinotto voor jouw geweldige tweede meesterwerk.

Bestel het boek hier: https://baeckensbooks.com/producten/twee-fonkelrode-sterren-in-de-blinkend-witte-sneeuw/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s