Geen categorie

De strijd om de hartenkoning – Tonke Dragt

Een nieuwe Tonke Dragt (geboren in 1930 – ze is dus al 91 jaar!)! Nou ja, eigenlijk een heel oude, want dit is haar eerste echte boek. Alleen is het destijds nooit uitgegeven. De tekeningen, die Dragt zelf maakte (ze deed kunstacademie), moesten in kleur en in die tijd (1955) was het heel moeilijk en duur om kinderboeken in kleur uit te geven. Bovendien was Tonke Dragt toen nog geen bekende naam: De brief voor de koning was nog niet uitgekomen – niemand had nog van haar gehoord.

Ze schreef en tekende het verhaal op een vakantie in Zwitserland. Daar was ze met een groep vrienden en er werd veel gekaart. Door het kaartspel kwam de inspiratie. Ze maakte de tekeningen op postkaarten.

Afgelopen jaar doken de tekst en de tekeningen van dit eerste boekje op in het huis van Dragt. En uitgeverij Leopold besloot het alsnog uit te geven.

Dus: een nieuwe, oude Dragt! Voor de liefhebbers van het oeuvre van Tonke Dragt even wennen, want dit korte verhaal is wel wat anders dan de latere boeken. Het gaat over een kaartspel. Alle kaarten zijn tot leven gewekt en vechten met elkaar om de hand van de Hartenkoningin. Het doet me denken aan Shakespeare, de theaterachtige teksten, de intriges, de moordzucht en wraakzuchtigheid van ‘de kaarten’. Het is best lastig om te volgen en je moet goed opletten: hoewel het een kort verhaal is, gebeurt er veel.

Het lijkt me leuk om te zien hoe dit er op toneel uit ziet. Het leent zich goed om uit te spelen denk ik! Voorlezen lijkt me ook grappig. En voor de liefhebbers van kaartspelen zitten er allemaal (taal)grapjes in: verwijzingen zoals troeven, jokeren, poker, patience en (de) klaverjas. Ik vind het lastig om er een leeftijd op te plakken. Voor de liefhebber, groot en klein!

Meer weten? Kijk op https://www.kinderboeken.nl/boek/de-strijd-om-de-hartenkoningin/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s