Geen categorie

Technisch lezen in een doorlopende lijn – Marita Eskes

Verplichte kost voor deze taaldocent! Wat een ontzettend goed geschreven boek met een duidelijke boodschap: technisch kunnen lezen is de sleutel tot leesbegrip.

In het kort drie uitspraken uit het boek die ik in mijn hoofd prent en die ik nog meer (dan ik al deed) zal benadrukken in mijn werk op de pabo:

✔️ Er is geen gebrek aan onderzoek over wat werkt, maar eerder een gebrek aan begeleiding van (toekomstige) leerkrachten en scholen als het gaat om hoe zij deze kennis kunnen inzetten. (Munro, 2016)

✔️ Leesproblemen niet aanpakken als er een achterstand is, maar ernaar streven deze te voorkomen: goed voor leesvaardigheid, maar ook zelfvertrouwen en competentiegevoel van de leerling.

✔️ Het is eigenlijk heel simpel: leerlingen die goed kunnen lezen, lezen vaker. Het gaat allemaal om: preventie, monitoring, belang van goede instructie, voldoende tijd op het rooster en veel leeskilometers maken.

Zoals veel volgers van mij weten, maak ik me via Instagram hard voor het delen van leeservaringen en heb veel interactie met mijn studenten (aankomende leerkrachten), schrijvers en andere lezers. Ik wil mijn studenten en hun leessmaak echt leren kennen en hen inspireren. Het begint allemaal met leesplezier en het goede voorbeeld zijn voor je leerlingen.

Dit boek is echt een aanrader voor alle (toekomstige) leerkrachten, schoolleiders én docenten op de pabo’s! Want: “Kinderen goed leren lezen en ernaar streven dat elk kind functioneel geletterd wordt, moet als belangrijkste doel van elke basisschool worden gezien. (Vernooy, 2012)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s