Prentenboeken

Bijna jarig – Imme Dros

Ik heb mijn lievelingsprentenboek gevonden. Het was er altijd al, maar ik had het niet zelf in mijn bezit, ik leende het altijd uit onze pabo-bieb en las het steevast voor aan de eerstejaars studenten. Als voorbeeld van hoe het volgens mij moet: een prentenboek maken waarvan elk woord raak is, waarmee je in gesprek komt met kinderen en echt belangrijke thema’s aansnijdt: verheugen, jokken, schamen, niet durven vertellen, een geheim bewaren, een probleem oplossen, eerlijk zijn.

Imme Dros’ schrijfstijl is fantastisch. De zinnen dansen van de bladzijden. Ik heb het dus al vaak voorgelezen, maar het blijft fijn om het weer te lezen: elke zin klopt en is zó echt: je kunt je voorstellen dat een kind het zo zegt of denkt.

Ella is bijna jarig. Ze weet nog niet wat ze gaat krijgen voor haar verjaardag.

“Het kan nog van alles zijn.

Dat is het leuke van een geheim.

Als je het weet is het maar één ding.”

Ella ziet ‘per ongeluk’ het cadeau door het zolderraam.

“Er staat een poppenhuis bij de deur.

Bij de deur die dicht moet blijven.

Ella wordt koud en het is niet eens koud.

Het is warm, de zon schijnt.”

Ze voelt zich verschrikkelijk nu ze weet wat haar cadeau is. En haar ouders weten niet dat ze het weet. Ze heeft een groot geheim en ze heeft er pijn van in haar buik.

“Ze heeft iets ergs gedaan.

En ze kon het niet eens helpen.

Ze wist niet dat ze het deed.

Echt niet. Eerlijk waar niet.”

Tijdens het lezen krijg je kippenvel, ja echt. Zo voel je mee met Ella. Kleuters doen dit ook. Ze vinden het zielig voor Ella en herkennen het misschien: hebben zij ook weleens zoiets meegemaakt?

De oplossing die Ella en haar vriendin bedenken is fantastisch: Ella maakt een tekening van haar huis en de ladder. Die geeft ze aan haar ouders. Ze kan het nog niet schrijven, maar wel tekenen. Als ze de tekening zien, snappen ze het.

Dit is toch geweldig?

Nu heb ik het boek dus gekocht, via marktplaats. Het ziet er gloednieuw uit. En er prijken twee stickers op: winnaar Woutertje Pieterse 2006 en zilveren griffel 2006. Niet voor niks: dit boek is uniek. Heb jij het ook gelezen?

Bekijk hier mijn post op Instagram voor meer foto’s van het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s