Geen categorie

Jaaroverzicht @wijsmettaal 2020

Dit zijn de beste 5 kinderboeken die ik las in 2020. Ik schreef dit jaar meer dan 70 reviews over boeken op Instagram en Hebban! Maar ik las er nog veel meer. Een ongekend boekenjaar.

De keuzes die ik gemaakt heb voor de 5 beste boeken is op het eerste gevoel. De boeken waar ik direct aan dacht bij ‘een boek dat me bijblijft’. Hieronder de linkjes naar de volledige besprekingen en daarna per titel een korte toelichting. Het was een heel fijn leesjaar.

Uit elkaar – Bette Westera & Sylvia Weve

‘Alles klopt aan dit boek’ schreef ik in januari 2020. Niet wetend dat het zowat elke kinderboekenprijs zou winnen dit jaar. Terecht. De boeken die Bette Westera en Sylvia Weve maken zijn uniek. Ze openen een wereld waar we misschien niet graag over praten of lezen.

Ik heb Bette Westera mogen ontmoeten op 19 november op onze pabo. Ze gaf een lezing in het kader van onze module ‘rouw en verdriet op school’. Bette vertelde invoelend over haar bezoeken aan basisscholen. Dat meesters en juffen vaak bang zijn om over verdrietige onderwerpen te praten, omdat kinderen dan misschien gaan huilen. Bette pleit ervoor, net als onze docenten levensbeschouwing, om vaker over de dood en over afscheid te praten in de klas. Huilen hoort erbij, lucht op. Bette heeft zo’n vanzelfsprekende manier van dichten. En ze is ook heel bescheiden merkte ik, toen ik haar feliciteerde met de eer om het Kinderboekenweekgeschenk 2021 te mogen schrijven.

Als je naar de aarde komt – Sophie Blackall

Hoe zou jij aan een buitenaards wezen uitleggen wat de aarde is? Wat erop leeft, hoe we met elkaar omgaan en wat we belangrijk vinden?

Sophie Blackall schreef en illustreerde dit prachtige boek nadat ze vele landen had bezocht en vele kinderen had gesproken. Ze wilde een ‘wereldboek’ maken voor alle kinderen, zodat zij zich erin zouden herkennen. Met een belangrijke les: de aarde is van ons allemaal.

Dit is het geworden. Wat een heerlijk boek. Prachtige tekeningen en een ijzersterke tekst (goed vertaald door Hans en Monique Hagen). Een echt kijk- en samenleesboek. Om steeds weer opnieuw te bekijken.

Ik zal je bewaren – Jeska Verstegen

Ik schreef over dit boek: ‘Ik durf zelfs voorzichtig de voorspelling te doen dat dit boek dit jaar weleens de Gouden Griffel zou kunnen gaan winnen. Ik vind het zo’n mooi, intiem verhaal en zo wonderschoon geschreven.’

Dit boek ben ik niet meer vergeten sinds ik het las. Het grote thema van het boek is zwijgen. De moeder van hoofdpersoon Jesje (of Jeska) is zo beschermend, zo voorzichtig: alles doet ze om niet op te vallen. En Jeska weet niet beter. Ze volgt haar moeder, ze blijft op de achtergrond. Maar ergens sluimert het gevoel: het is niet goed, je moet dingen vertellen, het moet eruit. Maar juist omdat het een kinderboek is, is het zo mooi dat dit gevoel onbestemd blijft: het is echt de naïeve kinderstem die spreekt, die niet beter weet.

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand – Joke van Leeuwen

Ik schreef hierover: ‘Van dit boek moest ik even bijkomen. Ik ben al mijn hele leven fan van Joke van Leeuwen en lees eigenlijk alles wat ze schrijft: van gedichten tot romans.’

‘Ook dit boek is weer schitterend. Weer een voorbeeld van hoe je kinderen serieus moet nemen en grote thema’s niet hoeft te schuwen. Uiteraard staat het bol van de typische Joke van Leeuwen-taal waar ik zo van houd.’

Naar aanleiding van het boek kwamen een aantal lessuggesties bij me op. Je vindt ze bij ‘lesmateriaal’ op mijn website. Daar vind je nog meer lesideeën bij boeken! Ook in 2021 wil ik daar meer mee gaan doen.

Het pungelhuis – Annet Huizing

Annet Huizing flikt het weer: dit boek grijpt je bij de strot net als Hoe ik per ongeluk een boek schreef. Ze schrijft zó helder en knap, ik heb daar enorm bewondering voor. Haar dialogen zijn geweldig: grappig en alsof je er echt bij bent. De personages komen tot leven.

Ik vind dit echt een bijzonder en rijk boek. Het is erg goed geschreven en is interessant door de link met een stuk uit ons gezamenlijke verleden. Een prachtig voorlees-/zelfleesboek (10+) en stof te nadenken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s