Geen categorie

Mijn eerste podcast!

Mijn eerste podcast staat online! De aanleiding was dat ik weleens op een andere manier een boek wilde bespreken. Ik las het boek Koning van Katoren en was daar erg van onder de indruk. Het is erg makkelijk om een podcast op te nemen. Ik gebruikte de app Anchor. Klik op onderstaande link om de podcast via Spotify te beluisteren. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik hoor graag je reactie.

Pabo Podcast

Hieronder staat de hele tekst integraal voor als je liever leest dan luistert! ūüéß

Welkom bij de pabo podcast!

Deze eerste aflevering is ingesproken door Maaike de Vries, taaldocent op de pabo. In deze aflevering bespreek ik het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw.

Het boek van Geef een boek cadeau van 2020 is echt een cadeau voor iedereen. Dit boek mag geen kind en geen volwassene missen. Waarom? Dat leg ik je graag uit. Daarom in deze aflevering: 3 redenen waarom Koning van katoren een geweldig boek is.

Reden 1. Het verhaal. Stach is de hoofdpersoon van het boek. Hij wordt geboren in de nacht dat de koning van het land waar hij woont, Katoren, overlijdt. Door een noodlottig ongeluk sterven die nacht ook zijn beide ouders. Zijn oom Gervaas zorgt de rest van zijn leven voor hem. Als Stach opgroeit, groeit ook zijn overtuiging dat hij koning van katoren zal worden. Maar het ministerie, aangesteld ter vervanging van de koning, denkt daar anders over. Zij geven Stach 7 opdrachten. Als hij die goed uitvoert, mag hij koning worden. De ene opdracht is nog gekker en moeilijker dan de ander. Maar hij volbrengt ze. En Stach wordt koning.

Reden 2. De betekenis. Een schijnbaar eenvoudig verhaal. Maar in minder dan 200 bladzijden stap je een wereld binnen die je nooit meer vergeet. Katoren is een land met verschillende regio‚Äôs, gebieden met maffe namen zoals Smook en Uikumene. In elke regio gelden eigen regels en zijn de problemen anders. In Wapenfelt staat een granaatappelboom die echte granaten laat vallen. Stach ontdekt dat dat komt door de naastgelegen wapenfabriek die kruitdampen uit stoot. De kruitdeeltjes komen in de bloesem van de boom terecht en… nou ja, je snapt het. De burgemeester van Wapenfelt wil van de gevaarlijke boom af, maar wil ook niet de wapenfabriek sluiten, want dan zouden ze te weinig wapens hebben bij een eventuele aanval van een buurland. Maar die aanval kwam er nooit. Stach durfde het wel: hij sloot de fabriek en redde de mensen. Een prachtige verwijzing naar de wapenoorlog in de wereld. Nog een voorbeeld? In Afzette-Rije heerst de nare ziekte knobbelneus. Er is een medicijn, maar dat is duur. Veel mensen kunnen het niet betalen. Stach ontdekt dat de makers van het medicijn de mensen voor de gek houden. Iedereen kan het middeltje maken, het is slechts een extract van een plantje dat in elke tuin groeit. Hiermee verwijst de schrijver naar onze medische wereld, waarin we ook vaak voor de gek gehouden worden. In Uikumene schuifelen de verschillende kerken door de stad. *geluidsfragment* Niet handig natuurlijk, ze richten schade aan en je weet nooit waar je kunt binnenstappen. Allemaal willen ze staan op de belangrijkste plek, het marktplein. Stach brengt de kerken tot stilstand √©n zorgt dat ze samen een eenheid vormen. Het boek staat bol van dit soort grappige knipoogjes. Snappen kinderen deze verwijzingen wel? Ik denk het wel. Kinderen kijken fris en nuchter naar de wereld van de grote mensen. Zij snappen ook niet waarom er wapens, godsdienstoorlogen en te dure medicijnen zijn, kan dat niet makkelijker? Stach is de stem van het kind: hij is optimistisch, een beetje na√Įef en onbevreesd.

Reden 3. De schrijfstijl. Ok√© dan toch een beetje kritiek. Als je begint met het boek kun je denken: dit is te moeilijk, wat een oud boek, ik stop ermee. Dat snap ik. Jan Terlouw schrijft verheven, met veel uitdrukkingen en best ouderwetse woorden als kalotje, ludiek en vrijpostig. Niet de woorden die we in actuele kinderboeken aantreffen. Maar toch vraag ik je om door te lezen. Want de taal past bij het verhaal en maakt het magisch. Het is een wereld waarvan we niet weten waar het is of wanneer het zich afspeelt. In de middeleeuwen? In de toekomst? Het kan allemaal. In de film die gemaakt is van dit boek (te zien op Netflix!) is gespeeld met deze vraag: de mensen hebben internet en smartphones, maar ook nog paard en wagen. Er bestaat geen ‚Äėmoderne tijd‚Äô omdat alles steeds verandert.

Tot slot het prachtige omslag. Ook een tikkeltje ouderwetse tekening misschien, maar het verwijst wat mij betreft naar de mooiste scène in het boek: het moment dat Stach als opdracht krijgt om van de toren te springen waar zijn vader vanaf is gevallen. De inwoners van katoren leggen honderden kussens voor hem neer zodat hij zacht zal landen.

WoW, wat een geweldig boek. Uniek, onvergetelijk, indrukwekkend. Ik hoop dat je na het beluisteren van deze podcast het toch wilt gaan proberen: lees dit boek of bekijk in ieder geval de film. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Tot zover de eerste pabo podcast. Wat vond je ervan? Laat je reactie hieronder achter. Heb je tips voor boeken, laat het dan horen! Tot de volgende keer!

2 gedachten over “Mijn eerste podcast!”

  1. Wat ontzettend leuk gedaan Maaike! Vooral de structuur vind ik goed gekozen (al had ik tip 2 wat korter gehouden, voor de balans). Wie is de beoogde luisteraar? Pabo studenten? Of ook kinderen?

    Like

    1. Bedankt Joanneke! Ik ben het eens met je dat reden 2 wat te lang was… Ik wil meer podcasts gaan opnemen voor en met pabo-studenten. De podcast is echt gericht op studenten om ze enthousiast te maken voor lezen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s